Bóg Trybun (objawion) napisał(a):

Ale co ma chronologia do prawdy? Osobiście jestem przekonany, że Zaratustra był bliżej prawdy niż Redaktor Gazety z Czerwonym Kwadracikiem, z drugiej strony - wierzę, że rację ma Chrystus a nie starozakonni. Innymi słowy, dotrzeć do prawdy trzeba w czasie, ale nie jest zasadą, że co starsze to mądrzejsze albo na odrót.
Prawda realizuje się w czasie i jest przezeń weryfikowana, ale ten czas przerasta i nadaje mu znaczenie więcej już nie piszę, bo pytanie w temacie bbyło proste jak barszcz. Tak, chodzę.
Aaaa, a spierają się wyznania w kwestiach podstawowych i nie jest tak, jak napisałeś - że później tylko nieco rozchodzą się wątki. W samym KK istnieją megaspory, taki np. Tygodnik Powszechny w podejściu do obowiązującego oficjalnie w Kościele tomizmu wykazuje "wahnięcia"
|
Zle sie wypiwiedzialem--zmien Abraham na Ibrahim i bedziesz wiedzial o czym mowie. Wiekszosc religii opowiada ta sama legende i tyle. I kazdy mysli, ze to on ma racje oraz monopol na zbawienie.
Osobiscie uwazam, ze czlowiek po smierci , albo ma swobode i spokoj ducha(duszy) , albo cierpi, gdyz ma koszmary spwodowane wyrzadzonym przez siebie złem. Generalnie---kazdy wierzy w co chce.
Na potwierdzenie tego co mowil mi takze koles, a mianowicie ze Zydzi Arabowie to bracia:Abraham (hebr. Abraham אברהם, arab. Ibrahim ابرَاهِيم "kochający ojca") - pierwotnie zwany Abramem, pierwszy z hebrajskich patriarchów. Przypuszcza się, że był aramejskim kupcem.[potrzebne źródło]