Wyświetl pojedynczy post
mb_1906
Senior Member

Od: 10.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.05.2009, 16:00
saklak1906 , z całym szacunkiem, bo osobiście nie doktoryzowałem się nigdy w historii Kościoła, nie jestem teologiem itp., ale po Twojej wypowiedzi widać, że Twoja wiedza nt. historii Kościoła jest równa zeru i pochodzi z Gazety Wyborczej. Wytknę Ci 2 fakty:
- miliony zabite przez Inkwizycję - wolne żarty, istnieje wiele książek na temat czarnej legendy inkwizycji, i okazuje się że np. w Wenecji na przestrzeni 200 lat Inkwizycja pozbawiła życia około 27 osób. Podaję ten przykład, bo ostatnio o tym czytałem, ale nie chce mi się szukać źródła. Jak chcesz możesz mi nie wierzyć oczywiście.
- krucjaty - przede wszystkim, pamietasz czemu się zaczęły? Ano temu, że Turcy seldżuccy najechali Ziemię Świętą należącą wtedy do Bizancjum, które wezwało rzymskich katolików na pomoc. Chrześcijanie byli więc stroną broniącą się.
Tyle z mojej strony. Osobiście uważam, że zanim ktokolwiek zacznie wydawać jakieś skrajne sądy, powinien najpierw zdobyć dośc szeroką wiedzę na temat, na który się wypowiada, a nie rzucać frazesami.
Pzdr
Odpowiedz cytując