Wyświetl pojedynczy post
stachomacho
Junior Member

Od: 05.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.05.2009, 14:44
Witam wszystkich,

Na początek może parę słów wstępu: tak więc pochodzę z Gliwic, kibicuję Piastowi (choć z góry muszę się w tym miejscu przyznać, że tak jak w sercu zawsze mu kibicowałem, tak naprawdę bardziej zacząłem się nim interesować dopiero po sukcesach jakie odnosił w drugiej (teraz już pierwszej) lidze i awansie do ekstraklasy) ale od zawsze byłem także wielkim fanem Białej Gwiazdy. Już od jakiegoś czasu przeglądam sobie to forum, lecz zarejestrować się zdecydowałem dopiero teraz, gdy ujrzałem wypowiedź jednego z kolegów, a którą chciałbym mimo wszystko sprostować, żeby nie siała niepotrzebnego fermentu.

Tak więc kolego rrafalek. Bzura jaką tu napisałeś o tym, że Górnikowi w Gliwicach kibicuje aż 70% ludzi jest nieprawdziwa i wręcz niesmaczna. Nie wiem gdzie znalazłeś takie informacje (szczerze - takie głupoty to widuję zwykle w komentarzach na portalach typu onet, interia etc.). Poniżej przeprowadzę prosty dowód, na dosyć dużą pomyłkę naszego kolegi:

Oczywiście wiemy, że nie wszyscy ludzie interesują się piłką, ale na koniec i tak wyjdzie na to samo więc w założeniach przyjmuję, że całość mieszkańców to kibice. Miasto Gliwice ma w przybliżeniu 197.400 mieszańców. Górnikowi Zabrze (o czym wie praktycznie każdy rodowity gliwiczanin) w zdecydowanej większości kibicują trzy duże dzielnice - Sośnica, os. Kopernika i Łabędy. Każde z nich ma kolejno 24 tys., 20 tys. i 28.600 mieszkańców. Sumując daje nam to 72.600. Zsumowaną liczbę dzieląc przez liczbę mieszkańców miasta i mnożąc razy 100%, daje nam to około 37%. Zakładając, że są jeszcze dzielnice z nieznacznie większą ilością kibiców Górnika niż w centrum oraz dzielnicach wiernych Piastowi, zwiększam tą liczbę do 40%.
Jak widzimy różnica między 40%, a 70% jest troszkę znaczna, prawda? Tak więc prosiłbym o pisanie poważniejszych postów, na tak poważnym forum. Nie jesteśmy na onecie!

Na koniec dodam jeszcze, że mimo że jestem kibicem Piasta, w tym meczu liczę jednak na zwycięstwo Wisełki. Piast tak czy siak w następnych meczach zagwarantuje sobie utrzymanie w lidze, a jakby na to nie patrzeć Wisła nie może sobie pozwolić na stratę żadnych punktów żeby zdobyć mistrza. Tak więc, liczę na ciekawy mecz z odrobiną przewagi Wisły i końcowy wynik - jednobramkowe zwycięstwo Białej Gwiazdy.

Serdecznie pozdrawiam.

PS. wybaczcie za tak wielkiego off-topa, ale po prostu krew mnie zalewa jak widzę tak nieprawdziwe teksty na temat mojego ukochanego miasta, gdyby był to już wspomniany przezemnie onet czy inna interia, olałbym to, ale że jest to forum Wisły, nie mogłem przejść obok tego obojętnie
Ostatnio edytowane przez stachomacho : 01.05.2009 o godz. 16:01.
Odpowiedz cytując