węgorz2 napisał(a):

|
ale badania sanepidowskie to nie badania okresowe ,sanepid robi badania na nosicielstwo ! o to chyba koledze chodzi?
|
Badania sanepidowskie to komplet badań. W ich skład wchodzą równiez badania na nosicielstwo - i te akurat robi się raz i mają nieograniczoną czasowo ważność. Poza tym robi się również inne badania wazne tylko przez pewien czas i te trzeba powtarzać. To nie badania okresowe, lecz badania na podstawie których lekarz wypisuje zdolność do wszystkich prac przy zywności i takie badania muszą miec osoby zatrudnione np. jako kelner, barman, w stołówkach, przy produkcji żywności, w sklepach spożywczych, w punktach sprzedaży np. kebabów itp. Wyniki badań lekarz wpisuje do specjalnej książeczki sanepidowskiej i daje tzw. "zdolność" na określony czas. Ja zetknęłam się z osobą która pracowała bezpośrednio przy produkcji zywności (w wytwórni wędlin) i ta osoba dostawała zdolnośc każdorazowo na 6 miesiecy (do określonej daty). Być może osoba która np. jest kasjerką w sklepie spożywczym doataje taką zdolność na dłuzej - np. na 3 lata, ale tego już nie wiem na pewno.