Polski i geografia podstawowe, angielski i WOS rozszerzone. Właśnie opracowuje moją prezentację na maturę ustną

zaczynam odczuwać lekki stres... Czego bym sobie życzył jeśli chodzi o lektury? Nie mam jakichś marzeń w tej kwestii. Byle nie "Lalka", "Ludzie bezdomni" ani "Pan Tadeusz"

"Przedwiośnie" i "Wesele" mile widziane, w sumie nie pogardzę czymś chłopskim z "Chłopów"

. Jeśli chodzi o literaturę wojenną to na pewno nie chciałbym "Innego świata". Generalnie mało lektur przeczytałem, więc dość odpowiednie byłyby "Dziady", "Makbet" , "Król Edyp" - coś tego pokroju

ale jakoś nie wierzę, że trafimy na coś błahego... :/
Spinę czuję przed angielskim. Rozszerzony to już jednak nieco wyższa półka. Chciałbym koniecznie jakiś opis albo recenzję

W opowiadaniach się nie specjalizuję

Co do WOSu. Oby esej nie był jakiś przyjebany. Z zadań z pierwszej części to pewne są organizacje międzynarodowe, jakieś rysunki satyryczne. Chciałbym coś nietrudnego z konfliktów zbrojnych (ale to było w roku ubiegłym).
Geografii się raczej nie boję

Kolejny etap - studia sam nie wiem jakie. Chciałbym, żeby ktoś mi naświetlił turystykę na U.Ekonomicznym. Koniecznie studia dzienne, aczkolwiek jeśli matura źle pójdzie to i zaocznymi nie pogardzę. Niech też ktoś coś powie na temat dziennikarstwa, europeistyki/amerykanistyki na UJ.