AS82 napisał(a):

|
Ja sie całkowicie z toba zgadzam ,tylko o co mi chodzi od poczatku tej rozmowy to ,to aby nie relatywizować pewnych wydarzeń (ci zabili tylko 1000 a tamci 1000000,dlatego tamci sa spoko a ci drudzy juz nie).Tłumaczenie to przez realia danej epoki (co robi Krissu) jest nieuczciwe wg mnie,bo Polscy komuniści z nadania Ruskich,mogli by sie dziś tłumaczyć ,że oni chcieli dobrze,że każdemu chcieli dać Malucha na talon i wczasy pod Grusza ,ale źli kapitaliści drukowali w podziemiu anty-socjalistyczne gazetki i trzeba ich było pozamykać do wiezien...
|
Jasne, tłumaczenie wydarzeń za pomocą realiów epoki jest z d... wzięte

. Człowiek przecież przychodząc już na świat ma świadomość i wszechwiedzę, ba każda osoba w antyku czy średniowieczu już po narodzeniu miała świadomość o tym że Ziemia jest okrągła, widziała o podróżach na księżyc, rozszczepialności atomu, zasadach Dekalogu, mało tego każdy Zbyszko z Bogdańca miał dostęp do internetu i mógł w nim przeczytać pierdoły skomponowane na jego temat przez imć AS-a82.
AS82 napisał(a):

|
... Clu jest w tym czy dana organizacja / władza łamała ludzkie prawa ,mordowała tylko po to by zachować Status Quo. Rzeczywiście w Średniowieczu na 100% nie były rozwiniete prawa człowieka i jak można wyczytać na wikipedii palili ludzi na stosach,to nie zmienia to faktu ,że robiono to nie dlatego ,że ci ludzie byli źli,tylko dlatego ,że zagrażali oni poprzez swoje poglądy i działalność panującej władzy i trzeba ich było wyeliminować
|
Masz rację, obcuj z Historią jedynie za pomocą Wikipedii, bo od książek jeszcze Ci się mózg zlasuje...
Pod wpływem tegoż wielce "inspirującego" Twego posta, przejrzałem wcześniejsze Twoje wypociny w tym temacie, nasunęło mi się takie pytanie wobec jednej z Twoich "teorii" n/t victorii grunwaldzkiej, czy wiesz z jaką nutą/pieśnią na ustach szli Ci "wyznawcy leśnych bożków" napierdalać Krzyżaków

Wiesz li co wówczas było hiciorem