Miro napisał(a):

|
Z perspektywy Histori żadna władza nie działa moralnie. Mordowali Egipcjanie, Rzymianie, rzezie urządzały ludy niszczące Imperium Rzymskie, później mordował Kościół, Naziści, Komuniści,... a teraz co robią amerykanie w Iraku i Afganistanie, Rosjanie w Czeczeni?. Widzisz jakąś róznice? Bo ja żadnej.
|
Ja sie całkowicie z toba zgadzam ,tylko o co mi chodzi od poczatku tej rozmowy to ,to aby nie relatywizować pewnych wydarzeń (ci zabili tylko 1000 a tamci 1000000,dlatego tamci sa spoko a ci drudzy juz nie).Tłumaczenie to przez realia danej epoki (co robi Krissu) jest nieuczciwe wg mnie,bo Polscy komuniści z nadania Ruskich,mogli by sie dziś tłumaczyć ,że oni chcieli dobrze,że każdemu chcieli dać Malucha na talon i wczasy pod Grusza ,ale źli kapitaliści drukowali w podziemiu anty-socjalistyczne gazetki i trzeba ich było pozamykać do wiezien. Clu jest w tym czy dana organizacja / władza łamała ludzkie prawa ,mordowała tylko po to by zachować Status Quo.Rzeczywiście w Średniowieczu na 100% nie były rozwiniete prawa człowieka i jak można wyczytać na wikipedii palili ludzi na stosach,to nie zmienia to faktu ,że robiono to nie dlatego ,że ci ludzie byli źli,tylko dlatego ,że zagrażali oni poprzez swoje poglądy i działalność panującej władzy i trzeba ich było wyeliminować