Lysy napisał(a):

Aż tak zależy Ci na siedzeniu na kiblu Lepiej dołożyć kilka złotych i kupić coś dobrej marki.
|
Doświadczenia z Ostrowią mam raczej dobre więc siedzenia na kiblu się nie spodziewam. Z tego co wiem Ostrowia jeśli chodzi o skład i jakość białka nie odbiega niczym od innych WPC. Na pewno jest do dupy ze względu na smak i rozpuszczalność ale na tym mi szczególnie nie zależy.
FTC1899 napisał(a):
|
Jakie posiłki i picie polecacie, a jakie odradzacie, trenując 3 razy tygodniowo na siłowni? nie chodzi mi tu o jakąś specjalistyczną dietę, bo na taką na razie nie ma szans, chodzi o jakieś podpowiedzi co jeść i pić do treningu, a czego nie
|
Jeśli chodzi o picie to powinieneś unikać wszelakich słodzonych napojów gazowanych. Najlepiej w takiej sytuacji jest pić dużo wody mineralnej (takiej która ma powyżej 1g substancji mineralnych na 1l np. Muszynianka, Kryniczanka).
W przypadku jedzenia to napiszę to w wielkim skrócie:
1. 5-6 posiłków dziennie.
2. W każdym przynajmniej 20g białka pochodzenia zwierzęcego (mięso, wędliny, produkty mleczne, odżywki białkowe).
3. Należy unikać tzw. szybkich węglowodanów, w które obfitują białe pieczywo, pizza czy frytki. Najlepiej jeść ryż brązowy, makaron razowy czy płatki owsiane.
4. Należy spożywać produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe np: orzechy włoskie i arachidowe, sezam, siemię lniane.
5. Nie zapominać o warzywach, które w przypadku spożywania dużej ilości białka stanowią przeciwwagę dla jego kwasowego odczynu.
6. Zawsze jeść tuż przed snem białko (samo białko. np twaróg chudy czy odżywka białkowa).
FTC1899 napisał(a):
|
Druga kwestia, pierwsze 3 miesiące jadę na sucho, później myślałem o zapodaniu jakiejś kreatynki, coś przy okazji jej zażywania w posiłkach należy zmienić ?
|
Nie trzeba nic zmieniać. Musisz tylko pamiętać żeby nie brać kreatyny tuż przed lub po posiłku bo wtedy większość z niej zostanie strawiona. Najlepiej robić to w odstępie 30-60 minut od posiłku. Kreatynie może towarzyszyć napój zawierający glukozę np sok winogronowy lub rozpuszczona dekstroza. Poprawia to wchłanianie kreatyny.