orzeu napisał(a):

Dziś Che Guevara bo wczoraj Hitler. A skoro pytasz o jutro to mam nadzieje ze Jaruzelski.
Uzyles nieadekwatnego porownania. Hitler, Stalin czy Che Guevara to kolesie ktorzy zabijali ludzi i ktorzy juz wachaja kwiatki od spodu. Osobiscie uwazam ze pomysl takiej cenzury jest troche bez sensu ale jestem w stanie to zrozumiec. Z Ronem Paulem jesli to prawda co piszesz to skandal.
|
Orzeu chodzi o to, że w taki sposób dochodzimy do paranoi.
Zabraniamy Hitlera to zabrońmy też Stalina i Che. Zabraniamy Che to zabrońmy Pinocheta i Franco. Zabraniamy Franco, zabrońmy Piłsudskiego, itd. itd. Oczywiście im dalej w las, tym postacie coraz mniej "zasłużone" jeżeli idzie o próby zmniejszenia przyrostu naturalnego, ale mimo wszystko znajdą się tacy, którzy zarzucą im czystki, morderstwa polityczne etc.
A czym różni się odpowiedzialność za 100 ofiar od 5 tys. ? Stworzymy limit ( np. 2 tys ofiar )? I potem spory historyków czy ofiar było 1,5 tys czy 3
I nie zrozum mnie źle, wcale nie chodzi mi o to by bronić tutaj "buntowników" z mordą Che na koszulce, ale pokazać, że dalsze zakazy tego typu są idiotyczne. Powinni wyrzucić ten projekt na śmietnik i dodatkowo zmienić prawo by osoby noszące koszulki ze swastyką również nie były karane.
Tak, zdaję sobnie sprawę z tego, ze to raczej niemożliwe