Mareq napisał(a):

|
Jakbyś poczytał ten artykuł + kilka innych , to już byś wiedział coś więcej niż nic .
|
Nadal nic nie wiem - ją interesuje interes Polaków, czy Jewropejczyków?
Cytat:
No tłumaczy...że arystokracja jest za zjednoczoną Europą
Nie na darmo Otto von Habsburg (który w PE spędził 20 lat) był przewodniczącym(teraz jest honorowym) paneuropy
|
No nie dziwię sie Niemiec męzem... w domu cud miód i orzeszki, więc dlaczego nie może być tak w całej Jewropie..?
Dowpcip polega że to utopia, i ja jej nie daje prawa do tego aby dysponowała w ten sposób przyszłoscia moja czy moich wnuków. Moje wnuki nie będa von tylko -ski, a jezyk którym sie posługiwac bedzie na litere p.., mało tego - decyzje tyczacych się ich beda zapadały w polskim miescie, nie w dawnej słowańskiej wsi na terenie dawnego lenna Polski Księtwa Kopanickiego, znanej dzisiaj pod nazwą Berlina.
Co do Habsurgów - choc linia zywiecka ładnie zachował w czasie II wś...
Habsurgii przy Kapetyngach (obecnie znanych pod nazwą Burbonów), Piastach (niestety wymarli), Rurykowiczach, Olgierdowiczach (m.in. Jagielloni), nawet Mechlinczykach (von Meklenburg) to zwykła szlachta szwabska... nie dziwię się że mając imprerium i po jego roztwonieniu, starają się jakoś wypłynąć..
Cytat:
Wynieśli się z ERM (II jeszcze nie było )
Dania jest w ERMII ? Jest
Soros(albo inna jemu podobna ,,niewidzialna ręka rynku'' ) zarobił miliardzik na koronie ?
Spłycanie całego problemu do mechanizmu ERM jest niegodne , tylko nie wiem czy wynika z zaślepienia czy z celowego ułatwiania obrony swoich argumentów prostymi hasełkami .
Wszystkiemu trzeba przyjrzeć się bliżej .
i vice versa .
|
Lejesz wodę.
Litwa lub Słowacja (jedni przed inni po) niech będą przykładem dobrodziejstwa ojro.
Cytat:
populistyczny czyli w tym przypadku oddziałujący powszechnie na emocje ludzkie a nie na rozum .
Hasełko Bruksela zamyka nam stocznie a ratuje obce banki bardzo może oddziaływać na emocje szerokiego grona obywateli .
Ja sobie jestem w stanie wyobrazić gospodarkę wolnorynkową bez stoczni(nawet są takie ! ) natomiast wyobrazić sobie kapitalizm bez banków jest mi niezmiernie ciężko .
|
Albo masz równość albo nie - coś jest prywatne to to coś odpowiada swoim majątkeim. Kropka.
I mam w d... czy to bank czy stocznia. To są takie same podmioty.
I tak - jestem sobie wstanie wyobrazic kapitalizm bez banków czy giełdy, gdzie liczy się praca i rzeczy realne (materialne) a nie elektroniczne zapisy na kontach.
Cytat:
|
Już trzeci raz piszę o tej stronce(a raczej o tym z czego onet czerpie informacje) i jest to na zupełnym marginesie , kwestii Euro nie unikam .
|
Hmmm wiesz właściwie jestem za ojro, ale na takiej zasadzie tak jak Prusacy w wieku XVIII po zdobyciu naszej mennicy...
Cytat:
Jeżeli Polska zaciągnęła na siebie jakieś zobowiązania , to musi ich przestrzegać . Ciężko nazwać niewolnikiem osobę , która ma podpisaną określoną umowę z której wynikają zobowiązania w stosunku do drugiego podmiotu .
|
Wersla tez jakieś zobowiązania na Niemcy nakładał...
Cytat:
|
Czy w ogóle istnieje coś takiego jak pełna suwerenność w rozumieniu XVI w teoretyków , to już inna kwestia . Ja stałem i stoję dalej na stanowisku , że nie ma czegoś takiego jak pełna suwerenność.
|
Tak istnieje.
Tak jak jesteś wolny - dopóki nie przystawi Ci ktos lufy, nie zaszantazuje (np. zagłodze twoje dzieci). I niesstety Ty proponujesz im i chcesz abysmy zawsze byli przynajmniej w tej drugiej opcji.
Cytat:
|
Niech Bóg da aby integracja przebiegała dalej tym właściwym torem , ku największemu sukcesowi naszych czasów .
|
Nie echhh... zmęcze w końcu Mein Kampf aby skontaktować o co wam biega (tzn własciwie wiem, ale mimo wszystko to taka abstrakcja .. ), wy to macie zawsze lewaki odpał, sukces.. raj.. itd... K... i jak to nie strzelać do socjaluchów...:/ zawsze raj chca komus na siłe wprowadzić.
Cytat:
Towarzysz wódz Zedong się wypowiadał w taki właśnie sposób , porównując Europę do mało znaczącego przylądka w porównaniu do wielkiego i jedynie słusznego państwa środka .Ale to było dawno temu i nie wiadomo czy prawda .
Wprowadźmy względny kapitalizm chiński !
|
Jestem za!
Jeden warunek - ZUS i inne przymusy idą na smietnik historii. reszta (poza wojskiem itd.) mnie nie interesuje.
Cytat:
|
Łącznie z względnym totalitaryzmem chińskim .
|
Czy koleś w Chinach oglaszajcy publicznie iż pederasta to zboczeniecz, ląduje w pierdlu (albo ma sprawe w sadzie)?
Cytat:
|
Proponuję rozpocząć rewolucję od uchylenia prawa pracy , następnie zajmiemy się wprowadzeniem względnie doskonałego systemu sprawiedliwości a ustanowienie względnie wolnych mediów pozostawimy sobie na deser.
|
Wolne merdia... haha
A ile lat trwa wojna przeciwko małej stacyjce z Torunia?
Cytat:
|
Niech żyją czerwone Chiny . Wielkie państwo środka !
|
A czym sie różni ich władzuchna od naszej... a nie wycieraja cudzych dywanów na kolanach. Jakies kołchozy, wspolne np. telewizory czy cuś?
ps.
Echh.. sie mnie zapomniało.
Habsurgii to tak naprawdę obecnie Lataryńczycy, czyli nie szlachta szwabska, a ksiązęta z Frankonii... ale skoro bardziej ich rajcuje "magia" nazwiska...