Wyświetl pojedynczy post
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.04.2009, 06:47
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
a czy inne prace nie są ograniczone?
bo mi się wydaje, że od paru lat dostęp do magisterek wcale taki łatwy nie jest
No wiesz, to zależy czego praca dotyczy i z jakiej dziedziny. Wyniki każdej pracy moga być wykorzystane przez innych do własnych opracowań. Np. praca X polega na weryfikacji jakiejś teorii na podstawie wyników doświadczalnych (czyli prowadzeniu żmudnych obliczeń i wykonywaniu symulacji pokazujących, że dany model sie nie sprawdza lub że się sprawdza). Wtedy zastrzeganie mija się z celem bo praca jest jakby częscią większej calości, a kolejna praca magisterska, bazując na wynikach poprzedniej, ma za zadanie weryfikację kolejnych danych z doświadczenia lub weryfikację nowego modelu - co jest całkiem popularne w naukach ścisłych.
Z drugiej strony rozumiem potrzebę zastrzegania prac, które zawierają dane naukowe, których ujawnienie może uderzyć w ludzi będących "przedmiotem badań". Jak w psychologii czy też tutaj ze względu na obawy "badanych".
Dlatego nie wydaje mi się, żeby zastrzeganie było automatyczne.

A pytałem, bo wydaje mi się, że tradycyjnie, zarówno "karły reakcji" atakujące jak i "Rejtany" własną piersią broniące kompletnie nie mają pojęcia o czym mówią. Ba, nie są nawet w stanie powiedzieć na ile książka się opiera na pracy.