Wyświetl pojedynczy post
WioReXXX
Senior Member

Od: 04.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.04.2009, 18:12
"Przedłużyć kontrakty z Baszczyńskim i Zieńczukiem"...

Widzę, że na tym forum padają niezwykle ciekawe tezy, zdania, opinie.
Zacznę od faktów- Marek Zieńczuk, lat prawie 31 (we wrześniu tyle właśnie będzie ukończy). Marcin Baszczyński, w czerwcu ukończy 32 rok życia.

Wiemy już, że z Markiem kontraktu klub nie przedłuży. I pytanie czy dobrze zrobił? Według mnie, jak najbardziej. Zieniu życzył sobie na pewno pensję w wysokości conajmniej 200 tys euro za rok gry, nie wiadomo czy kontrakt motywacyjny odpowiadał Zieńczukowi. Teraz zastanówmy się... Czy Marek po tej rundzie(do końca zostało 7 kolejek) stanie się lepszym piłkarzem? Otóż nie. W najlepszym wypadku będzie prezentował ten sam poziom, zapewne jednak z roku na rok zacznie grać coraz słabiej. Na jego pozycji rzadko piłkarze w wieku trzydziestu paru lat prezentują świetny poziom (oczywiście zdarzają się wyjątki). Naturalnym dla mnie posunięciem klubu było więc podziękowanie za współpracę i te parę lat gry. Sezon życia ma za sobą, najlepsze lata gry również. W tym sezonie prezentuje się poprawnie i na pewno nie lepiej, niżby na tej pozycji prezentowali się jego potencjalni następcy (Małecki, Boguski, Ćwielong, Piotrek Brożek wymiennie z Diazem). Dezycja zarządu dobra, szkoda jednak, że... spóźniona. Dla mnie Zieńczuk powinien być sprzedany po tamtym sezonie, po najlepszym sezonie w swojej karierze, wtedy mogliśmy wyciągnać za niego niezłe pieniądze. Szkoda...

Co do Baszcza- tu nie będę się rozpisywał za dużo. Przedłużenie o rok, być może dwa. Pod paroma jednak warunkami- kontrakt motywacyjny, pensja niewyższa niż 200 tys euro(kurde, przecież 200 tys euro to teraz mniej więcej tyle co rok temu 300 tys...). Baszczu prezentuje od kilku lat dobry, równy poziom jak na polską ligę. W tej chwili jest najlepszy na swojej pozycji w lidze, na stoperze prezentuje się naprawdę nieźle. Tyle. Oby zarząd jednak przedłużył tę umowę.

PS
Jeszcze jedno- zauważyliście, że wzrost formy tych zawodników przypada w tym seoznei na okres, kiedy najwięcej spekuluje się o ich odejściu lub przedłużeniu umowy...?
Odpowiedz cytując