Cytat:
Zgodnie z błyskotliwą tezą Ericha Fromma (Ucieczka od wolności}, rządy totalitarne, np. Hitlera, rozkwitają wtedy, gdy ludzie są nakłaniani do tego, by sprzedać wolność w zamian za bezpieczeństwo. 9 Gdy z wolności robi się coś, czego należy się obawiać, wtedy oddanie tej wolności wodzowi w zamian za bezpieczeństwo wydaje się być dobrym interesem. Władzę dyktatora można zmierzyć liczbą ludzi, którzy uciekają od wolności w imię tej iluzji bezpieczeństwa.Wszystkie systemy kontroli społecznej opartej na ucisku dochodzą do władzy poprzez wyalienowanie ludzi z naturalnej siły społeczności równych obywateli. Ich zwolennicy uczą się nie ufać sobie nawzajem i ślubują lojalność ideologiom, a nie ludziom. Ta taktyka „odizolować i zdobyć" była skutecznie stosowana przez chińskich komunistów wobec amerykańskich jeńców wojennych w więzieniach Korei Północnej podczas prób prania mózgu. Nawet w zainscenizowanym więzieniu, które stworzyliśmy w Stanford, odpowiedzią na bunt więźniów była strategia polegająca na rozbiciu ich solidarności poprzez przyznawanie specjalnych przywilejów niektórym i odmawianie podstawowych praw pozostałym. Klasy uprzywilejowane popierają każdy system, który gwarantuje ich przywileje.
Inną drogą zdobywania dominacji przez instytucje społeczne i polityczne jest popieranie przetrwania za każdą cenę, mentalności z gatunku „ja na pierwszym miejscu". Zmuszając nas do koncentracji na naszych własnych problemach, związanych z codziennym życiem, porządek społeczny nie zostawia nam energii na troszczenie się o naszych bliźnich. Tylko przez przyjęcie odpowiedzialności za dobrobyt i szczęście innej osoby możemy sami poczuć się bezpieczniej.
|
Czytając książkę trafiłem na ciekawy fragment nawiązujący do wolności ,wklejam jako ciekawostkę .
To absolutnie nie wyczerpuje kwestii .
A co do tego artykułu z frondy ,to moim zdaniem drobiazg .Nikt Gowina nie knebluje ,był jednym z pierwszych posłów którzy komentowali sytuacje w TV . Ogólnie każdy jego stosunek do IPN zna ,a jego głos nie jest ważniejszy niż przykładowo Palikota czy powiedzmy Nitras których też zapewne nie było w tej notce .
To medium fronda ,to też raczej nie profeska ,do nośnych nie mam pełnego zaufania ,więc tym bardziej podchodzę do tego z pewną rezerwą . Tak czy owak dla mnie sprawy niema .