Puchacz, zagadka dobra, kto by pomyślał, że forum Wisły zmusi krakusa do wgłebienia się w historię Warszawy. Jednak złe osiedla poobstawiałem do przeczesywania (Muranów wydawał mi się zbyt polsko-brzmiący, przez co wypadł z kręgu podejrzanych w przedbiegach

).
Miejsce, o które pytasz, to Murano - "mała wysepka włoska położona na lagunie niedaleko Wenecji" , słynąca z produkcji szkła ---->
http://pl.wikipedia.org/wiki/Murano
---------------------------------------------------------------------------------
Bywa, że twórczość największych artystów zostaje poddana szczegółowej analizie - a że każda wielkość i niezwykłość kusi obserwatorów
(nierzadko również twórców), by zostać przyciętą do "zwykłego" formatu - zdarza się w historii, że twórczość najwybitniejszych jednostek jest przypisywana grupie osób. W ten sposób obchodzono się choćby z działalnością Szekspira, podobne teorie względem autora tego rysunku:

snuł pewien nie-europejski kolega z branży...
Poproszę o nazwiska autora rysunku, podejrzliwego kolegi z branży oraz argumentację, jakiej używał ów koleżka, by przekonać pewną podejrzliwą z natury instytucję do swoich poglądów na temat autora rysunku
Dorzucam wskazówkę :
@PUCHATY, mówisz i masz, ale w takim razie do mnie nie Bogu, tylko TRYBUNIE