Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.04.2009, 13:12
1q2 wygląda na to że ze swoją opinią na temat pracy Zyzaka jesteś na tym forum w przygniatającej mniejszości jednego . Tym niemniej cały czas ciekaw jestem argumentów na nie.

Polecam przy tym artykuł w sobotniej Rzepie prof. Nowaka (promotora pracy) który polemizuje z artykułem na ten temat napisanym przez Lisieckiego (przy okazji dwoma zdaniami rozprawia się okrutnie z paszkwilem Czecha z GW; brawo profesor!). Naprawdę ciekawa lektura dla ludzi którzy chcą w sposób rzeczowy dyskutować na temat "odbrązawiania autorytetów".
I przy tej okazji dygresja: okazuje się że można w fajny sposób dyskutować na trudne tematy (różnić się pięknie ) jeśli tylko z obydwu stron jest dobra wola i merytoryczna wiedza. Natomiast ewidentnym czynnikiem brutalizującym dyskusję i sprowadzającym ją do poziomu szamba jest w tym wypadku GW i otoczenie premiera (to dla tych którzy mieli co do tego jakieś wątpliwości).

I w kontekście powyższego: jak pisałem już wcześniej pachnie mi to dobrze zaplanowaną prowokacją mającą na celu usunięcie Kurtyki.
1. Zyzak od kilku lat pisze książkę o Wałęsie. Wiedza na te temat jest powszechnie dostępna i wiadomo co ma się w niej znaleźć.
2. Już po złożeniu książki do druku lecz jeszcze przed jej wydaniem Lasota (o ile mi wiadomo PO) zatrudnia Zyzaka w IPN.
3. Wybucha afera po artykule Czecha w GW. Politycy PO nadają jak by mieli przygotowaną w tej sprawie ściągawkę plotąc jakieś absurdy że winnym publikacji jest IPN a w związku z tym należy zmienić ustawę usuwając prezesa.

Pytanie o co chodzi? A chodzi o to że (jak szepcą w Warszawce) IPN jest o krok od ukończenia zleconej mu przez Sejm listy TW pełniących ważne funkcje państwowe. I podobno jest tam kilka dużych niespodzianek.

1q2 czy nie masz wrażenia że Twoi próbują Cię robić w ch...a?