Cytat:
|
to ile ma dokąldnie ze wszystkimi załącznikami? słucham?
|
Nie no paranoja będę oceniał dokument po liczbie stron
To jest cyrk na kółkach , ale jeżeli w takim stylu prowadzimy dyskusję , to ok
Traktat o Unii liczy sobie 55 artykułów w moim wydaniu wersji skonsolidowanej jest to 48 stron

W dzienniku urzędowym UE liczy sobie stron 30
To jest dokument podstawowy , który nas najbardziej powinien interesować , ale bawimy się dalej
Traktat o funkcjonowaniu UE (dawny TWE) liczy sobie 358 artykułów w moim wydaniu traktów są to 222 strony . W dzienniku urzędowym UE liczy sobie stron 150 .
Czyli to co najważniejsze , dwa traktaty liczą sobie w sumie uwaga , uwaga 180 stron
Ale nie idziemy na łatwiznę

Ponieważ jak mówi Deklaracja nr 1 KPP jest pawnie wiążąca , to policzmy sobie ile to stron jeszcze liczy KPP
artykułów 53 - u mnie stron 15 w dzienniku urzędowym Unii jest to 12 stron
Niestety na tym moja wersja Traktów się kończy , ale jak brzmi art 51 ToUE ,,Protokoły i załączniki załączone do traktatów stanowią ich integralną treść''
Więc jedziemy z protokołami jest ich 37 i liczą sobie 125 stron
Załączniki mamy dwa , liczą sobie stron 3 słownie trzy .
Teoretycznie to by było na tyle , ale że do tysiąca nam jeszcze daleko a co dopiero mówić o tysiącach , to jedziemy dalej .
Zostały nam tylko polityczne deklaracje jakie każde z państw mogło złożyć do akut końcowego konferencji międzyrządowej , która ten traktat przyjęła.
Co prawda akt końcowy jest zupełnie poza traktatem , ale w związku z tym że deklaraje jak to można logicznie wywnioskować odnoszą się do materii traktatu , to je również wliczymy w nasze obliczenia.
Deklaracji jest 65 liczą sobie stron 22
Czyli podsumowując chociaż starałem się bardzo , to wyszło mi tych stron
344 , które ciężko tysiącami nazwać jakby nie patrzeć .
Chociaż i tak jedynym realistycznym punktem odniesienia powinna być objętośc ToUE i TofunkcjonowaniuUE + KPP czyli stron 202
A najbardziej ścisłym powinna być ocena samego ToUE + KPP , które liczą sobie w sumie 104 artykuły i 42 strony .
Tym samym sprowadziliśmy dyskusję o jakości traktatu do absurdu

Bynajmniej nie na moje życzenie.
Cytat:
|
widz że nie potrafisz odnieść do konkretnego zarzutu tylko zawsze porównując, przeciętna metropolia w USA ma mniejszą administrację niż Kraków no i co z tego?
|
To z tego , że wyszczególnianie wielkiej liczby urzędników w KE jest miejską legendą , ponieważ nie jest ona jakoś rażąco odstająca od norm.
Cytat:
|
Prawo ma być jasne, sprawiedliwe i w jak najmniejszej ilosci, nim go więcej tym więcej możliwości do naduzyć, korupcji i jego dowolnego interpretowania co jest niedopuszczalne
|
w 100 % się zgadzam .
Cytat:
|
bo ta umowa to traktat konstytucyjny, obecnie nazywany reformującym
|
Nie do końca
Dla przykładu wspólna polityka zagraniczna i bezpiezceństwa w Traktacie Konstytucyjnym liczy sobie 3 artykuły , podczas gdy Traktat z Lizbony powoduje , że tych artykułów będzie 23
Jak widzisz odejście od techniki którą preferował Traktat Konstytucyjny nie służy celowi , który Ty postulujesz.
Cytat:
|
w jednym poście piszesz że drugie referendum będzie z poprawkami a w kolejnym że oczywiście bez poprawek bo to oznaczało by proces ratyfikacyjny od nowa, jeżeli to nie kręcenie to po prostu manipulacja? kłamstwo?
|
Będą poprawki zagwarantowane bardzo silną deklaracją polityczną(podewziętą na Radzie Europejskiej) w tych kwestiach w których w tym momencie porawek się nie da wprowadzić . Tak jak to miało miejsce w przypadku Danii i Maastricht oraz Irlandii i Nicei .
Cytat:
Nie widzę sensu dalszej dyskusji wobec tego
Pozdrawiam
|
Nie widzisz sensu dyskusji między innymi dlatego , że poraz piąty pytam o te orzeczenie Irlandzkiego Sądu Najwyższego a Ty chcesz uniknąć kompromitacji pisząc , że się pomyliłeś i że czegoś takiego nie było w rzeczywistości
Chyba , że mnie naprawdę zaskoczysz i podasz mi wkońcu tego linka . Chociaż po tym jak obaliłem Twoją teorię tysięcy stron(która jest totalne głupia jeżeli chodzi o ocenianie wartośći dokumentu prawnego) , to zapewne głosu zabierać już nie będziesz chciał