Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.04.2009, 15:38
Cytat:
to ile ma dokąldnie ze wszystkimi załącznikami? słucham?
Nie no paranoja będę oceniał dokument po liczbie stron
To jest cyrk na kółkach , ale jeżeli w takim stylu prowadzimy dyskusję , to ok

Traktat o Unii liczy sobie 55 artykułów w moim wydaniu wersji skonsolidowanej jest to 48 stron
W dzienniku urzędowym UE liczy sobie stron 30

To jest dokument podstawowy , który nas najbardziej powinien interesować , ale bawimy się dalej

Traktat o funkcjonowaniu UE (dawny TWE) liczy sobie 358 artykułów w moim wydaniu traktów są to 222 strony . W dzienniku urzędowym UE liczy sobie stron 150 .

Czyli to co najważniejsze , dwa traktaty liczą sobie w sumie uwaga , uwaga 180 stron

Ale nie idziemy na łatwiznę
Ponieważ jak mówi Deklaracja nr 1 KPP jest pawnie wiążąca , to policzmy sobie ile to stron jeszcze liczy KPP

artykułów 53 - u mnie stron 15 w dzienniku urzędowym Unii jest to 12 stron

Niestety na tym moja wersja Traktów się kończy , ale jak brzmi art 51 ToUE ,,Protokoły i załączniki załączone do traktatów stanowią ich integralną treść''

Więc jedziemy z protokołami jest ich 37 i liczą sobie 125 stron
Załączniki mamy dwa , liczą sobie stron 3 słownie trzy .

Teoretycznie to by było na tyle , ale że do tysiąca nam jeszcze daleko a co dopiero mówić o tysiącach , to jedziemy dalej .
Zostały nam tylko polityczne deklaracje jakie każde z państw mogło złożyć do akut końcowego konferencji międzyrządowej , która ten traktat przyjęła.
Co prawda akt końcowy jest zupełnie poza traktatem , ale w związku z tym że deklaraje jak to można logicznie wywnioskować odnoszą się do materii traktatu , to je również wliczymy w nasze obliczenia.
Deklaracji jest 65 liczą sobie stron 22

Czyli podsumowując chociaż starałem się bardzo , to wyszło mi tych stron 344 , które ciężko tysiącami nazwać jakby nie patrzeć .
Chociaż i tak jedynym realistycznym punktem odniesienia powinna być objętośc ToUE i TofunkcjonowaniuUE + KPP czyli stron 202
A najbardziej ścisłym powinna być ocena samego ToUE + KPP , które liczą sobie w sumie 104 artykuły i 42 strony .

Tym samym sprowadziliśmy dyskusję o jakości traktatu do absurdu
Bynajmniej nie na moje życzenie.

Cytat:
widz że nie potrafisz odnieść do konkretnego zarzutu tylko zawsze porównując, przeciętna metropolia w USA ma mniejszą administrację niż Kraków no i co z tego?
To z tego , że wyszczególnianie wielkiej liczby urzędników w KE jest miejską legendą , ponieważ nie jest ona jakoś rażąco odstająca od norm.

Cytat:
Prawo ma być jasne, sprawiedliwe i w jak najmniejszej ilosci, nim go więcej tym więcej możliwości do naduzyć, korupcji i jego dowolnego interpretowania co jest niedopuszczalne
w 100 % się zgadzam .

Cytat:
bo ta umowa to traktat konstytucyjny, obecnie nazywany reformującym
Nie do końca
Dla przykładu wspólna polityka zagraniczna i bezpiezceństwa w Traktacie Konstytucyjnym liczy sobie 3 artykuły , podczas gdy Traktat z Lizbony powoduje , że tych artykułów będzie 23
Jak widzisz odejście od techniki którą preferował Traktat Konstytucyjny nie służy celowi , który Ty postulujesz.

Cytat:
w jednym poście piszesz że drugie referendum będzie z poprawkami a w kolejnym że oczywiście bez poprawek bo to oznaczało by proces ratyfikacyjny od nowa, jeżeli to nie kręcenie to po prostu manipulacja? kłamstwo?
Będą poprawki zagwarantowane bardzo silną deklaracją polityczną(podewziętą na Radzie Europejskiej) w tych kwestiach w których w tym momencie porawek się nie da wprowadzić . Tak jak to miało miejsce w przypadku Danii i Maastricht oraz Irlandii i Nicei .

Cytat:
Nie widzę sensu dalszej dyskusji wobec tego

Pozdrawiam
Nie widzisz sensu dyskusji między innymi dlatego , że poraz piąty pytam o te orzeczenie Irlandzkiego Sądu Najwyższego a Ty chcesz uniknąć kompromitacji pisząc , że się pomyliłeś i że czegoś takiego nie było w rzeczywistości
Chyba , że mnie naprawdę zaskoczysz i podasz mi wkońcu tego linka . Chociaż po tym jak obaliłem Twoją teorię tysięcy stron(która jest totalne głupia jeżeli chodzi o ocenianie wartośći dokumentu prawnego) , to zapewne głosu zabierać już nie będziesz chciał
Ostatnio edytowane przez Mareq : 02.04.2009 o godz. 15:40.