Mareq napisał(a):

[qupte]
Czy będzie głosowanie do skutku , pogadamy jak po drugim będą planowali trzecie a wprzypadku przegrania drugiego nie będzie takich planów , więc nie będzie o czym gadać
|
jakie trzecie? drugie to jest proba głosowania do skutku, wyobrażasz sobie sejm w którym glosuje się tą sama ustawe dopóki nie zostanie przyjęta nawet bez jakichkolwiek poprawek? Nie jestem demokrata ale jak juz ona jest to niech będzie uczciewa (jeżeli to możliwe) a drugie głosowanie w Irlandii nad tym samym to już kpina z demokracji
Mareq napisał(a):

[qupte]
Pracownik będzie potrzebny zawsze , już nie stawaj w obronie pracowników w tym kontekście , bo raczej ewidentnie da się zauważyc po czyjej stronie stoisz
|
Typowa manipulacja lub nie rozumienie tematu, Pracodawca zatrudnia, na wolnym rynku, gdy pracodawcy nie są ograniczani to oni "walczą" o pracownika na czym ci tylko korzystają. Wyzysk o jakim piszesz to jakiś mit który ktoś ci w młodości nawciskał do głowy. Pewnie odnosisz się np do USA w XIXw gdzie tak okrutnie "wyzyskiwano" ludzi, tylko ciekawe czemu miliony ludzi sie tam pchało? sami sadomasochiści chcący byc wykorzystywani?
Cytat:
A Ty odpowiesz mi na temat tego orzeczenia najwyższego sądu irlandzkiego ?
|
Ja pytanie zadałem pierszy, z reszta nie tylko to na które nie odpowiadasz wiec nie widze sensu starania się by odpowiedziec na twoje
Cytat:
A ich brak powoduje nierówność w drugą stronę , wyzysk.
I jak tutaj uzyskać konsensus ?
|
Na wolnym rynku to pracownicy wyzyskują pracodawców bo są najwazniejszym "towarem" o ktory trzeba się starać
Cytat:
A w przypadku stosunku pracy w moim mniemaniu ten który zatrudnia i który płaci jest osobą silniejszą
|
Masz wypaczone przez czerwona propagandę mniemanie. Oczywiście że gdyby teraz nagle zlikwodowac prawo pracy bez innych działań prorynkowych pracodawcy zaczęliby wykorzystywać pracowników jeszcze bardziej niż teraz, tylko że tu niema wolnego rynku, a zniesienie jednego elementu dalej go nie stworzy. Zacznij mysleć troche szerzej
Cytat:
Kolejny ciekawy cytacik
|
Nie wiem z kogo to cytat (wartało by to pisac skoro się cytatami posługujesz) ale nie jest to zbyt inteligentna osoba ponieważ takie sytuacje o ktorych w nim mowa na wolnym rynku powodują upadek danej firmy. Zwykle sa to duże firmy molochy, ktore z definicji stają się zbiurokratyzowane, odpowiedzialność się rozmywa dlatego na wolnym rynku duże firmy ktore popadaja w taką rutynę powinny upadac a nie byc ratowane przez państwo, dobrym przykladem jest Chrysler. W kapitalizmie rynek jest jak las, stary drzewa umierają ale to dobrze bo dzięki temu wyrastają kolejne młode i prężne.
Dlatego ten cytat może odnosić się tylko do firm działających na koncesjonowanym i ograniczanym przez państwo rynku a nie na wolnym rynku, jest to kolejny przykład na bohaterskie pokonywanie trudności nie znanych w normalnych krajach
ps, komisja europejska zakazuje krzyżowania koni z oslami w celu stworzenia mułów. Powodem zakazu jest to iż muł jest bezpłodny i przez to nie może się realizować w życiu. Ludzie którzy nie tylko wymyślają takie rzeczy ale jeszcze tworzą prawa oparte na takim twórczym mysleniu są po prostu debilami, w dodatku sowicie oplacanymi. Barosso jest najlepiej oplacanym przywódca na świecie a nawet nie zostal wybrany w wyborach.
Bojkot eurowyborów to jedyne rozsądne rozwiązanie
Co do Wałęsy, jak mu się odpowiada wolnośc slowa o która podobno walczył to niech idzie do sądy, pozew cywilny zawsze może złożyć, a jak mu nie pasuje to droga wolna, gdzies na świecie na pewno znajdzie miejsce. Dla mnie nie ulega wątpliwości że był agentem, podobnie jak chociażby Kwaśniewski, kiedys "wrogowie" teraz już sie lubią bo nie muszą udawać że walczą, to i stara przyjaźń z upojnych czasów w magdalence może oficjalnie powrocić. Ogrągły stól to był przekręt by dalej można bylo rządzić i napychac kieszenie. Ludzie z solidarności w większoście mieli i mają bardziej socjalistyczne poglądy niz przywódcy PZPRu, chodziło tylko o władzę, chwilowo rynek uwolniono rykoszetem ustawy wilczka dlatego na początku lat dziewiędziesiątych ludzie zaczeli się bogacić, potem już tylko dokręcanie śróby socjalistycznych przepisów i ideałow jak np panstwo opiekóńcze.