eye63 napisał(a):

ToTylkoJa - z całym szacunkiem dla Ciebie, ale jesteś "chorągiewkowaty". Moim zdaniem szkoda, że nie gramy teraz z Irlandią Płn. u siebie - bo chciałbym zobaczyć jak Ci nasi piłkarze (a także i tamci) poradzą sobie na boisku, a nie klepisku (wiem, że grać trzeba umieć wszędzie, nawet na Syberii i na szczycie pięciotysięcznika - ale to są w końcu el. do MŚ, jakiejś minimalnej dbałości można od organizatorów oczekiwać, chyba że... Ktoś specjalnie przygotowuje murawę pod siebie).
A jak awansujemy na MŚ i ME? W ten sam sposób od lat, mamy trochę więcej szczęścia od innych, bo trochę lepiej to graliśmy tylko w kilku meczach za Engela oraz w pamiętnych u Leo. Przyglądnij się, ile zespołów narodowych tak naprawdę jest w formie? Gdy ktoś spoza naszych krajów spojrzy na tabelę (nie znając wyników) to powie, że Czesi jadą wszystkich równo z trawą, Polska i Słowacja walczą o drugie miejsce, razem z Irlandią Płn. która u siebie łoi każdego, a Słowenia z San Marino zbierają baty. A jak jest?
I jeszcze raz powtórze, mecz ze Słowacją to był wygrany mecz, styl był mało ważny, mieliśmy zwycięstwo w garści i wygralibyśmy, gdybyśmy sobie sami bramki nie strzelili (Dudka, Boruc). W Irlandii postanowiliśmy sobie po prostu wcześniej te bramki strzelić (pierwsza i trzecia). W tym momencie brakuje nam po prostu obrony - i o to do Leo można mieć pretensje, że nie "złożył" po Słowacji czegoś innego, bo gdyby nie obrona - to byśmy tych Irlandczyków powieźli 2:1. I tak jak mówiłem już wcześniej, dawno już oduczyłem się pięknych porażek, wolę mierny styl, brak zaangażowania - ale w tabeli ma się wszystko zgadzać (na razie się nie zgadza, ale i tak najważniejszy jest efekt końcowy, a szanse na jego realizacje są wciąż większe niż mniejsze), cudotwórców widziałem już wielu z Wójcikiem na czele, oddawanie teraz komukolwiek kadry (kto nie ma nazwiska porównywalnego do Hiddinka) to jest błąd.
|
chorągiewkowaty? To, że ktoś po jakimś czasie zmienia zdanie to znaczy, że jest chorągiewką? To Ty już zawsze będziesz popierał Leo? Bez względu na wszystko? No chyba tak, skoro nie chcesz być 'chorągiewkowaty'? Ja do Euro popierałem Leo. Euro mineło i osiągnał tyle samo, co jego poprzednicy. Więc czemu miał dostać szansę? Nawet podczas dobrego meczuz Czechami pisałem, że to tylko wyskok. I sprawdziło się. Więc raczej nie uważam się za chorągiewkę, nie podniecałem się Leo po meczu z 'pepiczkami'. On jest 'równiejszy' od Janasa i Engela?
Widzisz, napisałeś, że ze Słowacją styl się nie liczył. A dla mnie styl się liczy i to bardzo. Ta kadra miała mieć swój kształt, tak przecież mówił Leo.Więc po co te wygrane i awans, gdy zespół nie ma stylu? Pojedziemy, znów dostaniemy w dupę na MŚ. Ciebie to zadowala? Bo mnie nie. Jeśli ta reprezentacja nie ukształtuje swojego stylu grania, to ja nie chce, żeby fartem wygrywali w eliminacjach. Bo potem są tylko rozczarowania. Pamiętam jak za Engela miała wyrobioną taktykę- byliśmy bardzo mocni w kontrach i na tym opierała się nasza siła. A teraz? Ani atak pozycyjny, ani kontry a nie nic nam nie wychodzi.
aha i wg Ciebie nie mamy tylko obrony? To chyba inne mecze oglądamy innych reprezentacji. Bo jeśli dla Ciebie jedna czy dwie 100% sytuacje w meczu z Irlandią (ze Słowacją było to samo, nawet z San Marino nie mieliśmy dużo sytuacji) to tylko wina złej obrony, to naprawdę, Ty dużo od tego zespołu nie oczekujesz.