Cytat:
|
Traktat lizboński musiał być ratyfikowany przez wszystkie państwa członkowskie i w momencie gdy został odrzucony przez Irlandię nie ma prawa być ratyfikowany. Sąd najwyższy Irlandii orzekł że nie można głosować drugi raz nad tym samym ale to eurozwolennikom nie przeszkadza i kolejne referenda bedą, az do skutku, zaiste iście demokratyczne podejście
|
Nie może wejść w życie dopóki nie zostanie ratyfikowany przez wszystkie Państwa Członkowskie. Tak poprawnie powinno brzmieć to zdanie.
To o orzeczeniu Sądu Najwyższego Irlandii wiesz z
a) n-czasu
b) daily telegraph
c) obrzydliwej propagandy

Bo ja nie słyszałem o tego typu orzeczeniu , które szczególnie w kontekście Nicei wydaje się bardzo dziwne.
Ale liczę , że wskażesz jakieś źródła , które pozwolą mi się z nim zapoznać .
Cytat:
|
Jak w Irlandii ktoś zorganizował kampanię przeciw ratyfikacji to jest obrzydliwa propaganda, ale jak w innych krajach jak np u nas przed wstąpieniem do unii była tylko propaganda za to wszystko w porządku
|
Jeżeli ktoś jako jeden z argument przeciwko Traktowi mówi iż w Irlandii zostanie wprowadzone za jego pomocą mniej restrykcyjne prawo odnośnie aborcji , to jest to wyjątkowo obrzydliwie plugawa propaganda.
Cytat:
|
Ty pewnie sobie nie zadałeś trudu chociaż przejrzenia traktatu (bo przeczytać się go nie da) ale ja tak, i zapewniam cie że reformuje on unię z konfederacji państw w państwo federalne, takie są po prostu fakty, ale ty dalej żyj sobie w swoim świecie, może to i słuszna postawa, i tak nie możemy nic zrobić więc może lepiej zacząć mysleć jak to wspaniale?
|
Czytam go dosyć swodobnie , pomiając przepisy gdzie zmiany w stosnku do np TWE są kosmetyczne . Jeżeli masz problemy ze zrozumieniem i nie potrafisz go przeczytać , to już Twój problem .
Podaj trzy argumenty opierające się na przepisach traktatowych , które według Ciebie przemawiają za tym , że Unia stanie się państwem federalnym. Wtedy będziemy mogli podyskutować na ten temat.
Cytat:
|
Co do umów o pracę mylisz się po raz kolejny, żadnym dziwnym trafem jedna strona nie ma kozysci bo są prawa pracownicze więc nie istnieje sytuacja o której piszesz. To obecnie pracodawca poprzez istniejące ograniczenia musi o wiele więcej wydac by kogoś zatrudnić i kto cierpi?
|
W obecnej sytuacji są prawa pracownicze i nie istnieje dzięki temu sytuacja o której piszę . Jednak obecnie nam panujący stan rzeczy nie wziął się z kosmosu , tylko właśnie w celu wyeliminowania sytuacji o której piszę. Nikt nie cierpi . Mammon może trochę .
Cytat:
|
Liczyłem na bardziej inteligentna wymianę poglądów ale ty tylko potrafisz próbować ośmieszać poprzez wtykanie mi tego czego nie piszę jak np o jako pochwalaniu prze zemnie stalinizmu czy tez Mao albo udzielasz dpowiedzi wymijających
|
Nie napisałem , że pochwalasz stalinizm ,tyko że porównujesz sytuację obecną z sytuacją tamtych czasów . Jest chyba znacząca różnica między tym a pochwalaniem ?
Cytat:
|
W dodatku nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie, dlaczego w Europie jest tak niski wzrost gospodarczy, dlaczego Niemcy mają w ostatnich latach w zasadzie zerowy, Francja Kolo 2% skoro są to takie potęgi ekonomiczne? Dlaczego w takich krajach jak Malezja, Nowa Zelandia, Tajwan nie ma takiego kryzysu jak tu? Nie odpowiesz na to pytanie bo odpowiedź jest niepoprawna politycznie.
|
Pytanie jest może i proste , ale odpowiedź napewno nie sprowadza się tylko i wyłącznie do słowa socjalizm.
Zawiodłem Twoje nadzieje ?
Ale jeżeli Ty napiszesz mi rozbudowaną analizę tego , dlaczego Angola rozwija się w tempie 15 % rocznie , to ja poprzez negację postaram się dokonać podobnej analizy dla Europy .
Cytat:
|
Żaden mikkizm nie ma tu nic do rzeczy, ani raz o nim nie wspomniałem, to widać dla ciebie każdy kto nie uważa unii za raj jest jakimś wyimaginowanym mikkistą. Poczytaj chociaż ekonomistów z austriackiej szkoły ekonomistów jak Von Hayek czy Mises to się dowiesz co to jest wolny rynek.
|
Wolę poczytać coś innego.
,,W tym sensie słusznie można mówić o walce z ustrojem gospodarczym rozumianym jako system zabezpieczający absolutną dominację kapitału oraz własności narzędzi produkcji i ziemi nad podmiotowością i wolnością pracy człowieka. W walce z tym systemem, modelem alternatywnym nie jest system socjalistyczny, który w rzeczywistości okazuje się kapitalizmem państwowym, lecz
społeczeństwo, w którym istnieją: wolność pracy, przedsiębiorczość i uczestnictwo. Tego rodzaju społeczeństwo nie przeciwstawia się wolnemu rynkowi, ale domaga się, by poprzez odpowiednią kontrolę ze strony sił społecznych i państwa było zagwarantowane zaspokojenie podstawowych potrzeb całego społeczeństwa''
Jeżeli piszez , że jestem socjalistą bo nie chcę np. natychmiastowego zniesienia prawa pracy , to oznacza że przejawiasz tendencję do bardzo dziwnego dualistycznego mikkowistycznego podziału świata. Co gorsza ten podział przebiega tylko i wyłącznie na płaszczyźnie gospodarki , co powoduje , że jest dla mnie wyjątkowo wypłowiały i ograniczony .