|
dzisiejsze Chiny mają tyle wspólnego z czasami Mao co Europa z wolnym rynkiem czyli nic. Chiny już od 20 lat nie sa czerwone, czerwona jest Europa i coraz bardziej USA ze swoim nowym czerwonym prezydentem. Zobacz sobie na tempu rozwoju gospodarczego państw europejskich, takich potęg jak Niemcy czy Francja które rozwijają się w tempie blędu statystycznego a Chinami które mają kolo 10% rocznie od wielu lat a potem opowiadaj bzdury o komuniźmie w chinach, a co do totalitaryzmu to czym jest np odbieranie dzieci rodzicom bo są "za grube" przez urzędników co mialo niedawno miejsce w Anglii i nie tylko albo wydanie przez polskie sądy polskiego obywatela obcemu państwu jawnie wbrew polskiej konstytucji ktora podobno jest najwyższym prawem w tym kraju?
Masz też calkowicie błedne wyobrażenie o wolnym rynku, oczywiście banki są potrzebne ale nie w takiej formie jak obecnie kiedy zajmują się glownie spekulacją. W normalnym kraju ludzie nie placą 70% tego co zarobią w podatkach więc i kredytów nie muszą tyle brać, prawdziwy rozwój bierze się z PRACY a nie pieniędzy dlatego chińczycy pracują i się bogacą a u nas tylko rozdaje się jednym pieniądze zrabowane innym bo tym sa chociażby doplaty z unii czy też zasilki.
Największym złem jest przymus ubezpieczeń, zus to najwyższy podatek w naszym kraju zabijający przedsiębiorczość, powodujący szarą strefę, wiem coś o tym z autopsjii, niedawno musiałem zamknąć firmę własnie przez ZUS, ale nawet niezwykle liberalny jak na nasze warunki pomysł by u nas wprowadzić model kanadyjski co niedawno przedstawiło centrum im, Adama Smitha czyli taki w którym emerytura jest po prostu świadczeniem wyplacanym przez państwo a jednymymi kryteriami sa obywatelstwo i wiek i nie istnieje w związku z tym ani ZUS ani składka u nas nie przejdzie bo w obecnym systemie zbyt wielu ludzi może po prosytu kraść
Ale jeżeli dla Ciebie "prawa pracownicze' są ważniejsze od wolnego rynku to nie ma o czym dyskutować. Socjalizm to taki ustrój w którym bohatersko rozwiązuje się problemy nieznane w innych systemach i tak właśnie jest czego najlepszym przykladem jest UE
|