Wyświetl pojedynczy post
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.03.2009, 05:52
Zanim zaczne odpowiadać (szczególnie chodzi mi o o inflacje itd.. (i tak mi wychodzi że od czasów starozytnych jakos to wiele sie nie zmienia jesli weźmiemy twardy pieniądz pod uwage..)) - to abym nie zgubił kilku rzeczy..

Na podstawie tego -> http://www.romanum.historicus.pl/zol...zymskiego.html - zrobiłem na razie jedno wyliczenie.:

Zarobki zwykłego legionisty ( hmm.. nasi chlopcy jednak w Iraku czyw Afagnie mniej zarabiaja..):

legionista = 225 denarów = 35,67 uncji = 33877$ (przyjałem ostatnia srednia na poziomie 950$) = 118569zł rocznie, co równa się 9800zł miesięcznie

Pretorianin 3.3 razy więcej (chyba BORowiki powinny się wkur.. bo mimo wszystko w porównaiu do tej liczby dostaja ochłapy) co daje nam 32640 zł miesięcznie

I za wikipedią...

Cytat:
Reforma monetarna II-III wiek

Wprowadzono jednostkę monetarną antoninian (antoninianus) - drobną monetę srebrną, później brązową i miedzianą. W III wieku legionista otrzymywał 10-15 antoninianów dziennie. Przykładowe ceny
zdrowy niewolnik - 800-1200 antoninianów
koń - 250 antoninianów
osioł - 145 antoninianów
prosty miecz rzymski - 60 antoninianów
buty - 12 antoninianów
wino (1 pinta) - 4 antoniniany
półkilowy bochenek chleba - 1 antoninianus
lampa oliwna - 1 antoninianus
złoty pierścień - 122 antoniniany
mała łódź rybacka - 186 antoninianów
hmm.. jakby to nie liczyc artykuły pierwszej potrzeby, jakoś nadal tyle samo (powiedzmy w granicach 50% (chyba przeszarżowałem..)) kosztują jesli to odniesiemy do ceny kruszcu... wot zagadka..

http://pl.wikipedia.org/wiki/System_...stwie_rzymskim
_______________________________________-
wislak68 napisał(a):Wyświetl post

Nie żebym się wcinał między wódkę a zakąskę ale...

Chińczycy wcale nie mają pieniądza (USD). Wiekszość kasy zainwestowali w obligacje wyemitowane przez rząd USA (denominowane w USD). I teraz chcąc sprzedać obligacje (aby dostać USD za które mogliby kupić cokolwiek) muszą iść na rynek. Rynek na określoną płynność (ilość papierów które możesz sprzedać w danym czasie bez obnizania ceny). Nagła podaż dużej ilości obligacji spowoduje ich gwałtowne potanienie.
Racja - to przecież oczywiste, drukarki nawet dzisiaj nie nadążą i dlatego Chiny ładuja te puste dolce np. w Afrykę.

Zebysmy sie zrozumieli - pieniądz w sam sobie nie jest wartością on ma za zadanie jedno - ułatwienie wymiany dóbr. Czyli potrzeba czegoś rzadkiego, o ograniczonej liczbie i jednocześcnie niewielkich rozmiarów, aby ta rzecz stała się pieniadzem - czymś takim jest złoto i inne metale szlachetne (wiadomo gdzie indziej skorupki muszelek itd..), pieniądz papierowy to ułatwinie kolejne (ale to naiastka realu nr2), kolejne to inne papiery (typu obligacje czeki itd - czyli nr.3) a kolejny nr to wirtual... i w pewnym momencie wirtual rozjechał się z realem..

Cytat:
A to bedzie mieć dwa skutki:

Dla Chin obniżenie wartości ich rezerw (jeśli teraz mają np: 1 bln USD w obligacjach wartych np: 1000 USD każda to przy spadku ceny tych obligacji do np: 800 USD wartość rezerw spada do 800 mld USD).
Nie do końca musi byc tak źle

Bo ten spadek nie musi oznaczać iż sa w plecy. Dlaczego? - bo juan w tym samym czasie moze np. spaść o 40%, w zwiazku z tym...

Cytat:
Dla USD wzrost stóp procentowych (jeśli banki mogą kupić od Chinczyków tanie obligacje to nie bedą pożyczać firmom w USA chyba że na wyższy procent) co w konsekwencji prowadzi do recesji a zatem obniżenia importu. Na obniżeniu importu przez USA ucierpi najwiecej najwiekszy eksporter do USA czyli Chiny.
Ooo!! - i tu tykasz realu, tylko że normalne procesy ze względu na skalę nie działają.. tak jak my nie rozumieliśmy dlaczego jen ma stope w okolicach 0% a oni sie nie rozwijaja i to samo czeka dolca :], i jeszcze druga rzecz - banki nie mają pieniędzy!!! W tym cały dowcip I dlatego te mld. pompowane w banki USA nie powoduja hiperinflacji.. a dolar rosnie (tymczasowo)

Cytat:
Tę analizę można jeszcze pogłębić (jeśli tylko bedziesz miał ochotę) ale konkluzje sa takie że ani Chinom ani USA nie opłacają się zbyt gwałtowne ruchy w tym obszarze.
A pewnie - tylko nie ma co dumać. Wracamy do realu. Czyli jest produkcja = jest forsa. (o ile chce to cos ktoś kupić).

I owszem Chinom obecnie nie opłaca się powalić USA, bo straca rynek.. i dlatego zanim ich powalą stworzą inny - gdzieś obiło mi się o uszy że zaczeli od poziomu ponad 600mld $ u siebie...

Z drugiej strony bądź tu człowieku mądry... czytałem jakieś wyliczenia że USA moga produkować u siebie wsztytko i tak na prawdę dzisiaj brakuje im aby sami siebie zaspokoic niecałe 15% PKB.. gdyby zachciało im sie izolacjonizmu..

No niezupełnie tak jest.
Inflacja to spadek siły nabywczej pieniądza.
Np wczoraj precel kosztował 1 PLN dziś kosztuje 1,2 PLN.
1 PLN to nadal 1 PLN więc nominalnie nic się nie zmieniło, ale siła nabywcza tego 1 PLN spadła. To jest inflacja.
Krissu spadła? - ale tylko wstosunku do tego precla - może było tylu chetnych ze sprzedawcy postanowili dać wyższą ceną i zanim pojawiło ise tylu dodtkowych porducentów ta cena sie utrzymywała.. natomiast dlaczego siła nabywcza spadła nie wiem..

Cytat:
To o czym ty piszesz, przyrost ilości pieniądza, dodruk tego pieniądza, to przyczyna wystąpienia inflacji. A nie sens tego zjawiska.
Podobnie jak np przytoczony przeze mnie wzrost kosztów produkcji (w tym przypadku ropy) czy kilka innych czynników.
Przyczyna inflacji jest zawsze jedna "dodruk" (no wiem dzisiaj inne czasy i bank jako jedyna firma (podmiot) może pożyczać coś czego realnie nie ma, i nikt za to nie idzie do pierdla ().. - wiec nazwijmy to dodrukiem wirtualnym) co wyjasni nam dlaczego stopy reguluje nie rynek a NBP (w zalezności od kraju)..

Cytat:
Dodruk pieniądza to nowoczesny odpowiednik psucia pieniądza w średniowieczu. Prowadzi do spadku jego wartości, skoro spada wartość pieniądza to rosną ceny towarów.
Realne?

W którymś momencie tak.

Z tym że wiesz doskonale co to podatek inflacyjny, i że na inflacji obławiają się pierwsi z tego łancucha pokarmowego..

Cytat:
Tak samo może być w przypadku nagłego wzrostu ceny czynników wytwórczych, np wzrost cen zboża w wyniku klęski suszy, powodzi czy wzrost ceny ropy z powodu, powiedzmy, wojny.
No tak ale to nie inflacja a drożyżna.. - mylę sie?

Cytat:
Inne przyczyny efekt ten sam: spadek siły nabywczej pieniądza.
Ale skąd on sie bierze?
Cytat:
Koszyk służy tylko do mierzenia poziomu inflacji.
Własnie.

I koszyk obecny a np. ten sprzed kilkudziesieciu lat powduje iż inflacja jest liczona np zamiast na realnym poziomie 12-15% na poziomie 3-6%, co to oznacza? Ano np że emerytom można dać realnie co roku mniej iż im przysługuje...
__________________________________________________ _
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Tak się wtrącę słówkiem tylko a'propo Farfała. To jego były pryncypał i guru, obecnie mecenas Giertych, wcale się tej kupy g. nie wypiera i jak zauważyłem podczas jednej z jego wypowiedzi w tv... (tfu wsi24), po przeprowadzonym "zamachu" na stanowisko prezia TVP, nie zaprzeczył na pytanie dziennikarza o rzekomego esemesa jakiego miał dostać od Sikorskiego z tekstem "dorżneliśmy watahę".
Za takie "dorżnięcie", gdzie wypadają najlepsze programy i wyrzucani są najlepsi dziennikarze, a twarzą TVP ponownie staje się aparatczyk A. Kwiatkowski (inna sprawa, że do pracy w TVP wrócił już za Urbańskiego), mam nadzieję, że wkrótce mu (Farfałowi) ktoś "jaja urwie".

Jędrek,

trudno mi się wypowiadać - tv nie ogladam od prawie roku, a tym bardziej wsi24..

Dla mnie PiSowksie watahy są szkodliwe tak samo jak inne.. i wypije browara gdy PiS zdechnie.. dla dobra prawicy.

Cytat:
A co do Wildsteina, to pamiętasz Wilku naszą dysputę o zmianie przez "stryjka siekierkę na kijka", mam wrażenie, że historia mi jednak rację przyznała
Owszem pamiętam, i sam pamietasz gdy prosiłem o Reszczyńskiego czy Czabańskiego - za to trafił się z nominacji Kaczek Urbański.. no wybacz ale ja byłem za realnymi zmianami, nie za pudrowaniem...

Mareq napisał(a):Wyświetl post
Ostatnie czasy pokazały , że świetnie sobie radzą z atakami bez mechanizmu ERM II .
phi...

Funciak nie był w stanie się obronić a co dopiero złotówka..

Cytat:
JAk na Ciebie to i tak nieźle , że dajesz jej jeszcze nawet 91 lat .
Hehe - no az takim pesymistą nie jestem

Cytat:
A teksty o centralce są zwyczają paranoją zresztą dementowaną przez fakty , vide 5 mld E na projekty energetyczne , których to pienięcy Niemcy wcale w ten sposób wydawać nie chcieli .
?

Ja tu nie pisze o jakis planach tylko o walucie.

Ale zaciekawiło mnie - podaj na tacy o czym piszesz.

Cytat:
Jak Ci to mam policzyć ? PKB mam sobie porównywać ?
Istnienie tych mechanizmów jest gwarancją i zabezpieczeniem silnej pozycji Euro , to że nie wszystkie wymagania są spełniane przez kraje które są członkami Eurolandu jest inną sprawą.
Nikt nie przyjmie kraju nie spełniającego tych wymagań , ponieważ odrazu odbije się na to ,,opini" o Euro na rynku walutowym .
Stek bzdur.

Waluta może być głowną nawet w banalandzie. (Czarnogóra o ile wiem nadal opiera się na ojro)
Gospodarczo pod względem deficytu itd.. stoimy przed takimi tuzami jak Niemcy czy Francja, wiec nasze przyjecie nic ich nie kosztowałoby (a raczej zarobiliby).

Cytat:
Zgadzam się , że Farfał to kupa gnoja
Zapewne z innych przyczyn niz Wy , ale ...
Tusk napewno nie zachował ,,europejskiego ducha" pozwalając by prezesem największej polskiej telewizji w okresie kampanii wyborczej do PE był człowiek o którym można powiedzieć , że jest anty unijny , ale np. ta ponadstan promocja Ganleya pozycji PO w wyborach do PE i tak nie zaszkodzi , więc zapewne po premierze to spływa .
Echhh w zwiazku z tym Ganleyem to zaczynam załowac tych ostrych słów - bo myslałem ze patrzy wyłącznie na swoją dupe, a tu taki zonk...

ps.1

Szkoda że takich kwiatków w TV nie pokazuja...

Farfał dasz radę

ps.
wybaczcie za literówki ale tyle ich jest ze nie mam siły..:/

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.