Wyświetl pojedynczy post
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.03.2009, 19:10
Krissu napisał(a):Wyświetl post
Ropa to towar o tyle specyficzny, że jego cena wpływa na cenę innych towarów
Wiem, wiem ale to jednak towar, a inflacja to nie cena czegoś tylko wprowadzenie pustego papierka.
Cytat:
Inflacja jest ustalana w oparciu o pewien koszyk dóbr. Gdy wzrosną ceny jakiś towarów z koszyka, wzrośnie też inflacja.
A.. własnie obiło mi sie cos o uszy że realna inflacja, a cos opartego o koszyk to dwie rózne sprawy? - jak to jest?

Chłopski przykład - firma dobrze zarabia - więc jej pracownicy dostaja podwyżke, czy to oznacza inflacje. Wg. tow. Balcerka tak...

Cytat:
Na przedmiocie "Finansami międzynarodowymi" zwanym sporządziłem notatki z dokładnymi danymi, ile Chińczycy mają $ w rezerwach. nie mogę nigdzie zeszytu znaleźć, poszukam jutro. Wiem, że jakby je wyprzedali to byłaby katastrofa.
Ponad bilion.. ano..

Tylko dlaczego miałoby spowodować to katasrofę? - tego nie rozumiem. Mają realny (podobno) pieniadż ($) wieć chca np za niego towary.. USA produkowało tyle papierka ile wynosi ich gospodarka więc skąd ta katasrofa?

Cytat:
A teraz udaję się w miejsce gdzie walutą jest złocisty napój. Pogadamy jeszcze jutro.
Pozdro!
heh.

Udanej imprezy

ops..

Krissu napisał(a):Wyświetl post
Ekonomisty!
Ekonom chłopów pańszczyźnianych pilnował
;-)
Mea maxima cuplpa..

Rzeczywiscie o ekonomach możemy pomarzyć dzisiaj..

Ostatnio edytowane przez Wilku : 20.03.2009 o godz. 19:15.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.