Wyświetl pojedynczy post
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.03.2009, 18:09
Wilku napisał(a):Wyświetl post
Hmm..
Krissu jak rozumiem wartość waluty (papierka) nie ma sie nijak do rzeczywistosći?

Bo jak rozumiem waluta=gospodarka?
A skoro tak gdy USA jest na minusie, my nadal na plusie to cena $$ powinna chyba spadać?
No niezupełnie tak jest.
O wartości waluty decyduje cała masa czynników:
Wielkość rezerw walutowych, stabilność gospodarki, prowadzona polityka finansowa, przewidywania co do przyszłości i tak dalej. Właśnie te przewidywania chyba (przynajmniej według mnie) są najważniejsze. I to dotyczy nie tylko waluty, to dotyczy każdego jednego papieru wartościowego.

Czy rząd zawalił, że PLN spadł tak bardzo? Ciężko powiedzieć, z jednej strony mogli wcześniej zareagować a z drugiej strony nie za bardzo mieli jak.
Jeszcze jedno inflacja to kwestia czego - zarobków czy dodruku papierka?
Nie myl, proszę Cię ,inflacji ze spadkiem wartości waluty w stosunku do waluty obcej bo to różne rzeczy są.

Dodruk pieniądza to metody ekhm.. barbarzyńskie.

Ale inflacja jest związana z wartością waluty, przykładowo:
wzrasta cena ropy, wzrastają koszty transportu, wzrasta cena produktu, inflacja idzie w górę.
A po co?

Po to aby dać zarobić Sorosowi gdybyśmy bronili złotego?
Wszystko zależy od punktu widzenia.
Jakbyś miał kredyt we frankach szwajcarskich, czy byłbyś importerem to zależałoby Ci na mocniejszej złotówce.
Z drugiej strony eksporterzy czy oszczędzający w walucie obcej są zadowoleni ze słabszego złotego.

Kolego niżej:

wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Krissu wybacz ale wygląda na to że Twoje pojęcie o "systemie finansowym" (cokolwiek to znaczy)

System finansowy
- ogół norm prawnych oraz zespół instytucji finansowych, których zadaniem jest gromadzenie, dzielenie i wydatkowanie zasobów pieniężnych. Ogniwa systemu finansowego:
  • System budżetowy - ogół norm prawnych oraz struktur organizacyjnych regulujących funkcjonowanie budżetu państwa i jednostek samorządu terytorialnego.
  • System bankowy- ogół norm prawnych regulujących zasady działania banków, którego podstawowym celem jest wprowadzenie i nadzór pieniądza w obiegu.
  • System finansowo-ubezpieczeniowy - reguluje tworzenie, podział i organizację funduszu ubezpieczeniowego.
  • System finansowy podmiotów gospodarczych - reguluje gromadzenie i wydatkowanie środków pieniężnych w dyspozycji podmiotów gospodarczych.
  • System finansowy ludności - określa źródło pochodzenia środków pieniężnych osób indywidualnych.
Co do rezerw to daj mi chwilę....

Kurde, nie mogę teraz znaleźć danych na ten temat, ale gdzieś widziałem wykres pokazujący poziom naszych rezerw. Odkąd Skrzypek został prezesem NBP lecą w dół.

A no tak.. niezbyt fortunne sformułowanie o PiSie...
Na swoją obronę powiem tylko, że pisałem na szybko.
Ostatnio edytowane przez Krissu : 20.03.2009 o godz. 18:29.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.