AYALA napisał(a):

Warto dodać, że elektrownia w Bełchatowie jest w sporych tarapatach finansowych i dostanie pokaźną pomoc od Unii Europejskiej:
Cytat:
|
Projekty dotyczące Polski zostaną zasilone ok. 500 mln euro. Oprócz 180 mln euro dla elektrowni w Bełchatowie oraz 80 mln euro dla terminalu gazowego LNG w Świnoujściu, przewidziane jest wsparcie dla rozwoju internetu szerokopasmowego na terenach wiejskich.
|
http://www.tvn24.pl/-1,1591645,0,1,3...wiadomosc.html
Dla mnie jest to niepojęte. Oczywiście nie wiem ile dokładnie wynosi budżet GKSu (a co z tym idzie ile na tą działalność przeznacza PGE). Oczywiście zależy mi na rozwoju polskiej piłki i większej ilości mocnych, dobrze finansowanych klubów, grających w ekstraklasie. Ale...
Szlag mnie trafia jak za państwowe pieniądze próbuje się stworzyć piłkarską potęgę tam, gdzie nie ma na to ani zapotrzebowania, ani żadnych szans. Chciał to zrobić Rutkowski we Wronkach, chciał Drzymała w Grodzisku - ok, to ich prywatny kapitał, a w dodatku szybko zważyli, że daleko na wsiach nie zajadą. Nie widziałbym problemu gdyby PGE sponsorowało np. Widzew gdzie potencjał jest znacznie większy bo miasto duże, bo klub znany, bo kibiców wielu. Ale Bełchatów? Według mnie bezpodstawne topienie państwowych funduszy.