Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.03.2009, 02:54
Cytat:
pytanie które postawiłem nie polega na tym czy ERM II nam się opłaca czy nie (to zupełnie inna dyskusja). Pytanie jest czy wejście do ERM II w tym momencie będzie dla kraju oplacalne.
Pytanie jest , czy przyjęcie Euro będzie opłacalne . Bo tylko cel ma przynieść korzyści , wymogi które mają być spełnione nie mogą szkodzić . Nie znajduję przesłanek , które by wskazywały , że ERM II będzie nam szkodził w walce z kryzysem.

Cytat:
Jeśli mamy prowadzić rzeczową dyskusję a nie propagandowa agitkę to prosiłbym Cię abyś jednak podał rzeczowe argumenty które Twoim zdaniem przemawiają za tym aby ERM II wprowadzić już teraz, zamiast poczekać na uspokojenie sytuacji na rynkach.
Najpierw mi musisz podać moment uspokojenia sytuacji na rynkach , bo w obecnej sytuacji , to jest dopiero uogólnienie .

Cytat:
3. O ile dobrze rozumiem to cytat z Petru (a swoją drogą jesli jego opinie są dla Ciebie "eksperckimi" to ... naprawdę nie wiem co powiedzieć) ma potwierdzić tezę że pomysł wejścia w ERM II w chwili obecnej jest conajmniej kontrowersyjny
Ryszard Petru raczej nie jest człowiekiem z ulicy , jeżeli chodzi o finanse i ekonomię , więc masz jakieś konkretne zarzuty poza tym , ze nie wiesz co masz napisać ?
Ma potwierdzić ,to że wejście do ERM II nie wiąże ze sobą nadciągnięcia finansowych kataklizmów .

Trzeba sobie wyjaśnić dwie dosyć istotne sprawy , to że złoty ma teraz taki kurs w stosnku do Euro jaki ma , nie oznacza , że
a) kurs centralny będzie miał taką samą wartość
b) kurs centralny nie będzie mógł zostać zmieniony w przypadku umocnienia się naszej waluty

Jeżeli chodzi o krótki polityczny komentarz do dnia dzisiejszego , to
Palikotyzm wygrał z rozsądkiem Gowina w kwestiach regulacji bioetycznych .
Lech Kaczyński zawetował ( ) szasę na większą frekwencję w wyborach do PE . Ciekawe czemu ...
Wielka ,,bomba" Włodzimierz Cimoszewicz ma zostać kandydatem na sekretarza generalnego RE.
Jeżeli faktycznie tak jest , to powodów do radości być nie powinno , chociaż po pierwsze jest to stanowisko marginalne a po drugie cała polityczna uwaga w Europie skupiona będzie na wyborach do PE i wyborze nowej KE a nie na obsadzeniu stanowiska sekretarza generalnego RE .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 06.03.2009 o godz. 03:10.