Cytat:
|
pytanie które postawiłem nie polega na tym czy ERM II nam się opłaca czy nie (to zupełnie inna dyskusja). Pytanie jest czy wejście do ERM II w tym momencie będzie dla kraju oplacalne.
|
Pytanie jest , czy przyjęcie Euro będzie opłacalne . Bo tylko cel ma przynieść korzyści , wymogi które mają być spełnione nie mogą szkodzić . Nie znajduję przesłanek , które by wskazywały , że ERM II będzie nam szkodził w walce z kryzysem.
Cytat:
|
Jeśli mamy prowadzić rzeczową dyskusję a nie propagandowa agitkę to prosiłbym Cię abyś jednak podał rzeczowe argumenty które Twoim zdaniem przemawiają za tym aby ERM II wprowadzić już teraz, zamiast poczekać na uspokojenie sytuacji na rynkach.
|
Najpierw mi musisz podać moment uspokojenia sytuacji na rynkach , bo w obecnej sytuacji , to jest dopiero uogólnienie .
Cytat:
|
3. O ile dobrze rozumiem to cytat z Petru (a swoją drogą jesli jego opinie są dla Ciebie "eksperckimi" to ... naprawdę nie wiem co powiedzieć) ma potwierdzić tezę że pomysł wejścia w ERM II w chwili obecnej jest conajmniej kontrowersyjny
|
Ryszard Petru raczej nie jest człowiekiem z ulicy , jeżeli chodzi o finanse i ekonomię , więc masz jakieś konkretne zarzuty poza tym , ze nie wiesz co masz napisać ?
Ma potwierdzić ,to że wejście do ERM II nie wiąże ze sobą nadciągnięcia finansowych kataklizmów .
Trzeba sobie wyjaśnić dwie dosyć istotne sprawy , to że złoty ma teraz taki kurs w stosnku do Euro jaki ma , nie oznacza , że
a) kurs centralny będzie miał taką samą wartość
b) kurs centralny nie będzie mógł zostać zmieniony w przypadku umocnienia się naszej waluty
Jeżeli chodzi o krótki polityczny komentarz do dnia dzisiejszego , to
Palikotyzm wygrał z rozsądkiem Gowina w kwestiach regulacji bioetycznych .
Lech Kaczyński zawetował (

) szasę na większą frekwencję w wyborach do PE . Ciekawe czemu ...
Wielka ,,bomba" Włodzimierz Cimoszewicz ma zostać kandydatem na sekretarza generalnego RE.
Jeżeli faktycznie tak jest , to powodów do radości być nie powinno , chociaż po pierwsze jest to stanowisko marginalne a po drugie cała polityczna uwaga w Europie skupiona będzie na wyborach do PE i wyborze nowej KE a nie na obsadzeniu stanowiska sekretarza generalnego RE .