Wyświetl pojedynczy post
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.03.2009, 11:11
Bo ogladać już mi mało napisał(a):Wyświetl post
musimy inwestowac w zdolna mlodziez z Polski a tego jakos nie widac...
Pozdrawiam
"Zdolna młodzież z Polski" to jest wyjątkowo nośne hasło, aczkolwiek w moim mniemaniu jak nośne tak błędne.
Nam nie jest potrzebna zdolna, ale zdolna i ciężko pracująca młodzież, chętna do pracy nad sobą i ciągłego podnoszenia własnych kwalifikacji jako przyszłych piłkarzy zawodowych. To się wiąże z ciężką pracą nie tylko na treningach, ale również z poświęcaniem swojego wolnego czasu na własny rozwój, robieniem "więcej niż inni" (z czym jest problem nie tylko w piłce, ale w ogóle w Polsce).

Weźmy takich skrzydłowych. Według mnie każdy piłkarz ustawiany na skrzydle nalezy do jednego z poniższych typów:
- umie tylko minąć obrońcę poprzez kopnięcie piłki do przodu i wyprzedzenie go bo jest szybszy, następnie do linii, skręt i centra albo wejście w pole karne. To jest skrzydłowy pracujący w trybie konika szachowego.
- ewentualnie ścina do środka bo trener prawonożnego ustawił na lewym skrzydle.
Jeżeli powyższe nie działa - oddanie piłki do partnera.

Proszę mi pokazać skrzydlowego, który jest w stanie przyjąc piłkę na skrzydle, zgasić, rozglądnąć się i ze stojącej piłki, mając przed sobą obrońcę wykonać drybling inny niż "kick and run". Nie ma.

W związku z tym: czy tak trudno być lepszym od tych, którzy są? Pewnie nie, ale to trzeba by prześledzić kika meczy, nagrać sobie kikla zwodów, wziąć piłkę i do upadłego ćwiczyć (to uproszczenie oczywiście). I nie przemawia do mnie historia o złym szkoleniu młodzieży bo do tego trener jest niepotrzebny.
No ale oni wolą ćwiczyć zarywanie dup po knajpach.
Nam jest potrzebny ktoś jak z tej reklamy Nike, kto trenuje aż się zrzyga, a nie ktoś kogo zadowala pozycja "a bo mi nie dają szans". Takich bylo w tym klubie kilku, mających poparcie również na forum, a po odejściu okazywało się, że nawet na ekstraklase są za słabi.
Odpowiedz cytując