Cytat:
|
Ponieważ od kilku miesięcy głównym motywem kampani za szybkim wprowadzeniem euro jest to ze wówczas kryzys nie byłby w Polsce tak głęboki (co ciekawe nigdzie nie spotkałem sie jeszcze z argumentami dlaczego niby miałoby tak być) to jak rozumiem Twoje stwierdzenie powyżej zadaje kłam tej propagandowej tezie uprawianej przez obecnie nam panujących. Albowiem to czy będziemy w strefie euro czy nie Twoim zdaniem nie bedzie mieć wpływu na "poziom kryzysu". Dlatego jeśli ta teza mialaby być prawdziwa wychodzi na to że do strefy euro w zasadzie nie ma po co wstępować.
|
Mnie nie interesuje jaki jest główny motyw kampanii za szybkim(?!) wprowadzeniem euro.
Ja miałem opinię o tym wyrobioną na długo przed kryzysem.
Moje stwierdzenie nie odnosi się do bycia w strefie Euro , tylko odnośnie tego jakoby ERM II czyli mechanizm usztywniający kursy walutowe był przyczyną wszelkiego zła w tych krajach Europy śr-wschodniej w których on obowiązuje . Takie nieprawdziwe uproszczenie zastosował Orzeu wspominając w swoim poście o Łotwie.
Cytat:
|
Natomiast musze przyznac że w zdumienie wprawiła mnie druga część Twojej wypowiedzi. Oto okazuje sie że do strefy euro przystepujemy nie dlatego że ma to być opłacalne dla kraju ale dlatego żeby zrealizować plan rządu. I nie ma znaczenia czy ten plan jest mądry czy głupi liczy się to żeby zrealizować go na czas (chyba dlatego że rząd jest tak mądry że przecietny obywatel nie jest w stanie samodzielnie wyrobić sobie opinii w tej sprawie i powinnien zdać się tylko na rządowe plany pokornie czekając na wdrożenia kolejnych etapów reformy walutowej). Rozumiem być zwolennikiem obecnego rządu ale powiem szczerze że z tym poziomem bezrefleksyjnej wiary (bo tak to chyba trzeba nazwać) spotykam sie po raz pierwszy.
|
Czy Ty odróżniasz jedno z kryteriów przyjęcia Euro jakim jest stabilność kursu walutowego gwarantowa przez mechanizm ERM II od faktycznego przyjęcia tej waluty ?
Jeżeli chcemy mieć Euro w 2012/13 r , to musimy wystarczająco wcześnie(conajmniej 2lata przed) przystąpić do mechanizmu ERM II i to jest właśnie prosta i oczywista odpowiedź na pytanie dlaczego teraz ERM II a nie w innym terminie .
Nic nie wspominałem o tym , że powinniśmy przystąpić do strefy Euro z tego względu , że plan rządu tak zakłada. Moja wypowiedź dotyczyła zupełnie czego innego