skrzynia1906 napisał(a):

Zerknij jakieś kilkanaście stron wcześniej - tam toczyła się dyskusja na ten temat, więc nie ma sensu klepać tego samego od nowa. Wystarczy tylko powtórzyć to że wszystko jest jak najbardziej możliwe. Co do wymiany murawy to nie sądzisz chyba że musi ona trwać aż rok czasu, prawda? Zwłaszcza że z instalacją systemu podgrzewania murawy i jej wymianą uwinięto się poprzednio w przerwie między rozgrywkami - takie obniżanie murawy i jej wymianę i tym razem można by wykonać w niewiele dłuższym czasie (w każdym razie na pewno nie potrzeba na to roku...). Jeśli chodzi o budowę parkingów za trybunami południową i północną to oczywiście stanowi to przeszkodę, jednak w tym wypadku można by odpowiednio zmodyfikować harmonogram prac - np. rozwiązać to tak, że po oddaniu do użytku dla kibiców trybuny wschodniej (czyli z końcem tego roku tak jak zapewnia wykonawca) zamknie się trybuny za bramkami i kibice zasiądą tylko na nowej trybunie C i wtedy spokojnie można będzie przystąpić do budowy parkingów podziemnych. To tylko jedno z realnych rozwiązań - oczywiście można to rozwiązać inaczej dokładając starań.
Co do rozwiązania innych rzeczy, jak szatnie, sektor VIP, tymczasowe sztuczne oświetlenie czy stanowiska dla mediów nie będę już mówił bowiem wspominałem o tym (nie tylko ja) kilkanaście stron wcześniej więc odszukajcie sobie te posty skoro sami nie potraficie sobie wyobrazić tego jak prosto można by wszystko rozwiązać i odpowiednio przystosować. Żeby nie być gołosłownym podaje po raz kolejny przykład stadionu w Poznaniu - w tej fotogalerii widać na kilku zdjęciach doskonale jak potrafiono sobie poradzić ze wszystkim na Lechu:
http://www.lechpoznan.pl/mod,7718,galerie,ga,1151.htm Postawiono tymczasowe maszty oświetleniowe, a oprócz tego za boczną linia boiska na specjalnych konstrukcjach usadowiono stanowiska dla kamer telewizyjnych/mediów (najlepiej widać to na przedostatnim zdjęciu w galerii do której zamieściłem link). Tutaj z kolei przykład z Warszawy:
http://stadion.legia.com/?akt=5856 Na stadionie Legii zainstalowano na czas budowy tymczasowe maszty oświetleniowe, a odpowiednio ułożony harmonogram prac pozwala na rozgrywanie meczów na Łazienkowskiej bez przerwy.
Jak widać gdzie indziej się da, a u nas niestety przez bierność miejskich urzędników i brak oporu przeciwko temu ze strony władz klubu nie... Szkoda że wiele osób tak łatwo "kupuje" tą gadkę o tym że granie na R 22 cały czas jest niemożliwe... Jak widać brakuje co niektórym podobnie jak i miejskim urzędnikom i klubowi wyobraźni. No i przez to wszystko mimo tego że budowa ciągnie się już 5 rok i jak wiadomo sporo czasu jeszcze potrwa, będziemy na dodatek musieli opuścić na przynajmniej jeden sezon własny stadion... Wielka szkoda bo na prawdę można by tego uniknąć - jak staram się dowieść od dłuższego czasu - bądź przynajmniej ewentualnie do niezbędnego minimum zredukować czas tułaczki poza własnym stadionem.
P.S. Zrobiłem edycję mojego tekstu na prośbę harthausen. Zwykle piszę czytelnie robiąc odstępy - tym razem wynikło to z pośpiechu w jakim pisałem.