|
Teraz zaczyna się prawdziwe wyzwanie dla kibiców Lecha i jego włodarzy tudzież właścicieli. Piłkarze z Poznania zakończyli mniej lub bardziej udaną kampanię reklamowo-promocyjną pod tytułem "Puchar UEFA 2008/09" i teraz zacznie się czas zbierania owoców. Co najmniej 3 piłkarzy z obecnego składu Lecha motywowanych podszeptami swoich menadżerów będzie chciało już latem opuścić Poznań. Kolejnych dwóch też by chętnie w przypadku ciekawych ofert odeszło tylko może im się nie udać ze względu na opory klubu. Z góry kibiców poznańskiej jedenastki ,którzy sporadycznie nas odwiedzają i mogą moją opinię przy okazji przeczytać zapewniam ,że ten scenariusz to nie czarnowidztwo tylko naturalna kolej rzeczy. Tacy piłkarze jak Arboleda, Rengifo , Stilić , Murawski czy Lewandowski jeżeli dostaną konkretną ofertę nawet z jakiegoś średniaka z Zachodu lub z Rosji to bardzo konkretnie rozważą aspekt finansowo-sportowy i będą chcieli odejść. Rzecz leży w tym ,że liga ogólnie straci kilku przyzwoitych piłkarzy, odejście piłkarzy (kluczowych) pogorszy w jakimś okresie czasu poziom ogólny drużyny. Oczywiście może być tak ,że pomimo korzystnych (w oczach piłkarzy) ofert władze Lech nie rozsprzedają drużyny . Istnieje ryzyko ,że świadomość straconej szansy zacznie być demoralizująca dla piłkarzy. Nie wiem jaka jest sytuacja obecnego Lecha w kwestii długów. Jeżeli nie mają długów to istnieje możliwość ,że wypłacą sobie właściciele jakąś dywidendę od transferów a resztę zainwestują w budowę drużyny od nowa. Sam jestem bardzo ciekawy jak się potoczą losy tych pięciu zawodników Lecha i w ogóle rozwoju Lecha....
|