Wyświetl pojedynczy post
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.02.2009, 05:16
leszcz napisał(a):Wyświetl post
A Budimex buduje autostradę A1 Stryków - Pyrzowice, buduje AOW czy węzeł Murckowska w Katowicach. Czy uznasz więc że te inwestycje są na wstępie spartolone bo buduje je firma B.? Firma ta ma bardzo duże szanse wygrać przetarg na budowę stadionu we Wrocku - czy to oznacza, że nie będziesz jeździł na przyszłe mecze ze Śląskiem bo stadion może się zawalić?
Trybuna D - przeglądnij sobie posty z okresu rozstrzygania przetargu na budowę tej trybuny. Na wykończenie trybuny miał być rozpisany odzielny przetarg (do tej pory takowego nie ma).
Terminal na Okęciu - że tak się zapytam - kto wg Ciebie odpowiada za brak hydrantów, czy niezgodne z przepisami przeciwpożarowymi wyjścia ewakuacyjne (bo o to właśnie rozbijała się cała sprawa) - wykonawca (Budimex) czy projetant (Estudio Lamela)? Cóż - padło na wykonawcę, bo ten nie wiedział jak np. poszerzyć schody na klatkach schodowych (zapewne nikt tego by nie umiał i nie umie). Dodam tylko że wszystko było wykonane zgodnie z projektem.
Hala w Gdańsku - no cóż tu faktycznie wpadka Budimexu, tylko dlaczego wcześniej projektant hali jak i nadzór zatwierdziły zmiany w projekcie?

Tak więc trochę obiektywizmu w ocenie konkretnych firm.
P.S. Jakoś ten zły Budimex w miarę sprawnie naprawił to co spartaczył Guris przy budowie tunelu szybkiego tramwaju .
Spoko, spoko, bez popadania w skrajności. Sprawa Okęcia nie jest mi znana w takim stopniu żebym mógł stwierdzić czy to wina jest Estudio Lamala, Budimexu czy też tej trzeciej hiszpańskiej firmy. Jako konsorcjum dali ciała równo. 2 lata opóźnienia to sporo jakby nie patrząc. Jako konsorcjum odpowiadali za oddanie projektu, skończonego i w terminie. Nie wywiązali się z umowy, a to pewna skaza na marce. Hala w Gdańsku jest drugim przykładem. Drugą skazą. Zapewne takich wpadek znalazłoby się więcej, dlatego nie możemy wykluczyć, że przy budowie stadionu również.

Co do inwestycji drogowych, które wykonują, to myślę że jakiekolwiek wnioski będzie można wysuwać kiedy skończy im się termin realizacji. Jeśli uporają się z tym terminowo i bez zastrzeżeń to tylko dobrze dla Polskiego państwa wyjdzie Stadion we Wrocławiu to inna historia.

Nie neguje solidności Budimexu. Nieraz widziałem ich pracę w Kraku (budowa estakad, ronda Grzegórzeckiego itd.) i muszę przyznać że całkiem sprawnie im to szło. W żadnym wypadku nie powiedziałem, że ta firma jest zła. Po prostu dałem przykład (Okęcie), gdzie się nie popisali i dodałem, że podobnie może być u nas . Zaznaczam, że pisząc poprzedniego posta nie wiedziałem, czy byli wykonawcą zaplecza, czy nie. Z resztą to widać po poprzednim poście.
Powód: bo Miro się czepia :P
Ostatnio edytowane przez Gordian : 25.02.2009 o godz. 09:35.

Odpowiedz cytując