rafalek napisał(a):

Transfery wielkiej szóstki
Czy nie uważacie, że jest to szczyt ignorancji?
|
Miałem okazję zobaczyć mecz Wisła - Piast i mogę stwierdzić że gra Ćwielonga wygląda teraz lepiej np. od gry chwalonego przez wszystkich Małeckiego i nie podoba mi się że niektórzy od razu go skreślają bo nie grał w Ruchu. Nie wiem czy przeszedł jakąś metamorfozę przez grudzień czy może w końcu dobrze przepracował okres przygotowawczy ale na pewno nie wygląda na kogoś kto grzał ławę w Chorzowie. I to nie chodzi o tą bramkę z 5 m do praktycznie pustej bramki (chociaż dobrze że piłka go szuka) tylko o jego grę - jest aktywny, pokazuję się na pozycję, dobrze utrzymuje się przy piłce, nie traci jej głupio i jest skuteczny. Pewniakiem do gry na lewej pomocy jest dla mnie Junior Diaz bo gra o niebo lepiej od Małeckiego po drugiej stronie, 90% akcji Wisły to akcje lewą stroną i dosyć ździwiła mnie opinia medii (min. Interii) że Małecki i Diaz grają super, super gra tylko Diaz, a Małecki przynajmniej w tym sparingu może nie grał strasznie słabo ale to nie był ten Małecki z jesieni, bał się grać jeden na jeden i bardzo rzadko był przy piłce. Ciekawa sytuacja jest na prawej obronie bo grają tu dwaj bardzo dobrzy zawodnicy i wybór jest trudny, Baszczu odchodzi w czerwcu więc pewnie Skorża postawi na Singlara, ale gdyby nie to to Skorża miałby ciężki orzech do zgryzienia. Prawdopodobny skład w piątek: Pawełek - Singlar, Cleber, Głowa, Piotr Brożek - Małecki, Sobol, Jirsak (Marcelo), Diaz - Paweł Brożek, Boguski.
Dzięki temu okienku transferowym Skorża musi mieć ból głowy przy wystawianiu składu - Paweł Brożek, Boguski, Ćwielong, Beto. To na prawdę nieźli napastnicy, w Beto widać potencjał ale na razie nie będzie fajerwerków, musi się zaaklimatyzować.A jest jeszcze nawet Niedzielan który jak tak dalej pójdzie to będzie miał problem nawet z załapaniem się do kadry meczowej, nie dlatego że jest już aż tak słaby ale dlatego że jest na prawdę duża konkurencja. Skorża postawi pewnie na Brożka i Boguskiego i tu szkoda troche Ćwielonga ale to dobrze że mamy problem bogactwa, to pokazuje że z naszą polityką transferową nie jest jeszcze tak źle, wyzywany tu na forum Bednarz za 500 tys Euro ściągnął do Wisły: Singlara, Marcelo, Diaza, Łobodzińskiego, Gargułe, Beto. Bardzo możliwe że to połowa podstawowego składu w przyszłym sezonie.