Wyświetl pojedynczy post
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.02.2009, 16:37
Arked napisał(a):Wyświetl post
Myślę, że jego pensje w najbliższym czasie będzie płacić w przeważającej części ZUS.
.
Wyjaśnijcie mi proszę was wszystkie forumowe słoneczka, jak to jest z tym placeniem pensji przez ZUS.

Z tego, co wiem ZUS placi za okres choroby tylko pracownikowi zatrudnionemu na umowę o pracę i w wysokości do 80% pensji liczonej średnio za okres ostatnich kilku miesiecy.
Pytanie: czy cala pensja pilkarza zawodowego jest w umowie o pracę, czy może tylko jej część, a reszta jest w dodatkowym kontrakcie?

Bo jeśli cała, to jak wyjaśnić rozbieżność pomiędzy wydatkami na pensje a opłatami za składki ZUS w budżecie klubu?ą tam dwie pozycje: ok 15 mln na pensje i ok,. 2 mln na ZUS. Tymczasem przy pensjach z tytułu umowy o pracę w wysokosci ok. 15 mln wysokość odprowadzanaych składek powinna być zdecydowanie wyższa. Same skladki spoleczne to okolo 27% z wynagrodzenia czyli przy wynagrodzeniach rzędu 15 mln to prawie 5 mln, dochodzi do tego ubezpieczenie wypadkowe do 3,6% i na fundusz pracy 2,45% + fgśp o,1% oraz 9% na ubezpieczenie zdrowotne (to pomijam bo jest chyba zawarte w podatku).
Rzem jednak powinno to wynosic do 33-35% wynagrodzenia. Czyli ok 5mln 250
Może jakiś ksiegowy mi pomoże?
Wiem też , że istnieje ograniczenie składek ZUS po przekroczeniu jakiegoś pulapu wynagrodzeń, (ta kwota wynosi w 2009 roku 95790 zł to znaczy od wyższych kwot nie placi się skladek i to może wyjaśniać rożnicę) ale wtedy ZUS chorobowe placi chyba od wysokości skladek a nie od wysokości wynagrodzenia? Co z resztą? Piłkarz jest stratny czy klub dopłaca różnicę?
Ostatnio edytowane przez FraMat : 23.02.2009 o godz. 16:39.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując