cpc napisał(a):

wiesz, pojecie ma jakie ma, jak duze nie mnie to oceniac, bo ze tak powiem to nie moja branza, natomiast ciekawi mnie co takiego spowodowalo, ze wg Ciebie St. M nie ma w ogole pojecia o OFE, ZUS itp...
PO i PIS a wczesniej AWS i UW to prawica rozumiem To wybacz ale mamy chyba kompletnie inne pojecie na temat prawicy, bo jak dla mnie to tekst, ktory uderza przede wszystkim w socjalistyczne pomysly, ale okay kazdy ma swoje widzenie sprawy przynaleznosci do prawej lub lewej strony sceny politycznej.
chodzi Ci o start St. M czy o start UPR jako partii 
no okay, wiec "dzieki" ZUSowi ta kwota bedzie jeszcze mniejsza, dajmy na to, 15PLN, tylko powiedz szczerze co to zmienia 
aniby dlaczego, masz na swoim koncie 6 tys, jesli to Twoje pieniadze(tzn mialy byc Twoje ale jak wiemy ostatecznie nie sa ) to przychodzisz to wczesniej wybranego OFE i mowisz poprosze moje 6 klockow. Po czym idziesz do banku i wplacasz na lokate, jako ze obecnie oprocentowanie jest dosc wysokie wiec wykorzystujesz ta sytuacje.
|
Odpowiadam:
Aby ocenić wiedzę pan M na temat OFE i ubezpieczeń społecznych wystarczy przeczytać w całości zacytowany artykuł. Jak napisałem wczesniej: żenada.
PO to centrum. PiS to centro prawica. Tekst nie uderza w żadne socjalistyczne pomysły ale w potencjalnych konkurentów M na prawicy. Zwróć uwagę że motywem przewodnim artykułu nie jest bynajmnej krytyka obowiązkowych świadczeń emerytalnych ale faktu że część sposród tych środków może być zarządzana przez firmy zagraniczne (w domysle panstwowy ZUS jest ok). Jeśli to ma być krytyka socjalizmu to ja dziekuję.
Pan M juz od dłuższego czasu pracuje nad tym (wspólnie z panem Nowakiem) aby pod skrzydłami Radia Maryja stworzyć ruch polityczny który miałby być "prawicową altenatywą" dla PIS. I to własnie tę inicjatywę miałem na myśli. Pan M zmienia konia.
Jak napisalem juz wczesniej: kwestia obowiazkowości świadczeń spolecznych to zupełnie inna dykusja (myśle że na tym gruncie dogadalibyśmy się). Pan M w cytowanym artykule do tego problemu sie nie odnosi. Krytykuje coś zupelnie innego.
Zwróć uwagę że 8,3% (a dokladnie 81% tej kwoty) bedziesz miał przez najbliższe trzy miesiące. Wraz ze spadkiem oprocentowania kwota ta spadnie dramatycznie. Kwoty miesięczne oferowane przez OFE to kwoty gwarantowane płatne do końca życia emeryta. Zaskakuje mnie że muszę tłumaczyć Ci tak oczywiste rzeczy.