wislak68 napisał(a):

Zacytowany tekst Michalkiewicza moim zdaniem jest żenujący. Widać że chłop nie ma o OFE (i ogólnie ubezpieczeniach społecznych) zielonego pojęcia
|
wiesz, pojecie ma jakie ma, jak duze nie mnie to oceniac, bo ze tak powiem to nie moja branza, natomiast ciekawi mnie co takiego spowodowalo, ze wg Ciebie St. M nie ma w ogole pojecia o OFE, ZUS itp...
Cytat:
|
ale na siłę stara się dowalić swoim potencjalnym konkurentom na prawicy
|
PO i PIS a wczesniej AWS i UW to prawica rozumiem

To wybacz ale mamy chyba kompletnie inne pojecie na temat prawicy, bo jak dla mnie to tekst, ktory uderza przede wszystkim w socjalistyczne pomysly, ale okay kazdy ma swoje widzenie sprawy przynaleznosci do prawej lub lewej strony sceny politycznej.
Cytat:
|
(jak wiadomo sam dość intenywnie pracuje nad tym żeby w wyborach do Parlamentu Europejskiego wystartować z własną partią).
|
chodzi Ci o start St. M czy o start UPR jako partii
Cytat:
|
W swoich pożal się Boże wywodach zapomina dodać najważniejszego: a mianowicie pani otrzymująca pierwszą rentę z OFE miała prawo zdecydować czy chce aby jej 7,3% składki było wpłacane i zarządzane przez ZUS czy przez wybrane przez nią OFE. Co więcej wybierając OFE zrobiła najprawdopodobniej dobry interes bo przy zarządzaniu ZUS-owski miała by tych pieniedzy mniej niż 23 pln miesięcznie.
|
no okay, wiec "dzieki" ZUSowi ta kwota bedzie jeszcze mniejsza, dajmy na to, 15PLN, tylko powiedz szczerze co to zmienia
Cytat:
|
Takich rzeczy jak stosowanie obecnych stawek depozytowych do obliczania potencjalnych zysków odsetkowych w przeszłości nawet nie chce mi się komentować.
|
aniby dlaczego, masz na swoim koncie 6 tys, jesli to Twoje pieniadze(tzn mialy byc Twoje ale jak wiemy ostatecznie nie sa

) to przychodzisz to wczesniej wybranego OFE i mowisz poprosze moje 6 klockow. Po czym idziesz do banku i wplacasz na lokate, jako ze obecnie oprocentowanie jest dosc wysokie wiec wykorzystujesz ta sytuacje.