|
Zacytowany tekst Michalkiewicza moim zdaniem jest żenujący. Widać że chłop nie ma o OFE (i ogólnie ubezpieczeniach społecznych) zielonego pojęcia ale na siłę stara się dowalić swoim potencjalnym konkurentom na prawicy (jak wiadomo sam dość intenywnie pracuje nad tym żeby w wyborach do Parlamentu Europejskiego wystartować z własną partią).
W swoich pożal się Boże wywodach zapomina dodać najważniejszego: a mianowicie pani otrzymująca pierwszą rentę z OFE miała prawo zdecydować czy chce aby jej 7,3% składki było wpłacane i zarządzane przez ZUS czy przez wybrane przez nią OFE. Co więcej wybierając OFE zrobiła najprawdopodobniej dobry interes bo przy zarządzaniu ZUS-owski miała by tych pieniedzy mniej niż 23 pln miesięcznie.
Takich rzeczy jak stosowanie obecnych stawek depozytowych do obliczania potencjalnych zysków odsetkowych w przeszłości nawet nie chce mi się komentować.
Jakoś tak nigdy nie byłem entuzjastą publicystyki Michalkiewicza a przytoczony tekst tylko mnie w tym utwierdza. Chłop przestaj byc dziennikarzem a zaczyna wykorzystywać swoja publicystykę do swoich celów politycznych. Nie wychodzi mu to.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 20.02.2009 o godz. 12:53.
|