Wyświetl pojedynczy post
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.02.2009, 13:06
mav23 napisał(a):Wyświetl post
spoko to sobie wyglada. Może w końcu po obejrzeniu tego wszyscy sceptycy zmienią zdanie - bo jest to naprawde ładny stadion.
Nie, nie jest. Ale w tej wizualizacji najbardziej cieszą 2 rzeczy. Po pierwsze, że wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy i zastosował elementy, o których wszyscy mówili - mianowicie oszklenie (tych betonowych dziur) oraz przycięcie tej szpecącej kolumnady. Po drugie, że jeszcze był ktoś w stanie tam coś pozmieniać. Bo jest to ratowanie trupa i przerabianie go na całkiem funkcjonalny i jako tako wyglądający stadion. Oby tak dalej, bo wciąż:
1. Ten dach nad głównym wejściem jest chory przesadzony (ale to malutki problem)
2. Aż się prosi żeby nad wejściem, nad szyldem z napisem stadion miejski im. Henryka Reymana, wygrzomocić potężną Białą Gwiazdę. Od początku budowy stadionu o tym piszę, dobrze wyeksponowany symbol to dla estetyki całego stadionu naprawdę ważny element.
3. Nie wiem po jaką cholerę te krańce betonowej kolumnady wyjeżdżają ponad dach, rozumiem, że jest to najprawdopodobniej zabieg nawiązujący do starego stadionu, ale moim zdaniem całkowicie chybiony.
4. Oświetlenie, problem znany, ale niby nie dający się rozwiązać z racji struktury nośnej dachu.

Nie do naprawienia na tę chwilę są kwestie:
1. Okrąglaka, który jest takim małym okrągłym bolcem ni stąd, ni zowąd. Ma zły kształt, nie zamyka bryły. Sam w sobie jest za mały i co najgorsze, chyba nie ma co z nim zrobić.
2. Dziur między trybunami, ale to też rokuje bardzo nikłe nadzieje, że D i E, kiedyś mogą się wspiąć ciut wyżej i wtedy dorównać C i A/B. Swoją drogą szykuje się chyba zmiana w nazewnictwie sektorów.

Ogólnie z syfu jaki nam przedstawiono, powoli poprzez poprawianie (tych możliwych do poprawienia) elementów, zaczynamy wyciągać z projektu wszystko co było możliwe, aby ten stadion prezentował się godnie.

Oceniam go wciąż bardzo słabo z racji pieniędzy jakie popłynęły na jego budowę i rodzącego się w bólach kształtu. Mam nadzieję, że to o czym napisałem ktoś tam ma w głowie i postara się, aby większość z tych niezadowolonych, przynajmniej była na poziomie akceptująco-doceniającym.

PS. Nie chcę tu wzbudzać żadnych niepotrzebnych dyskusji, dlatego proszę darować sobie wypowiedzi typu: dla mnie stadion ważny jest od wewnątrz itd. Jak ktoś chce odpowiedzieć, to proszę odpowiadać na poruszane kwestie - czyli głównie na temat estetyki zewnętrznej stadionu.
Odpowiedz cytując