wojteq_NH napisał(a):

|
no właśnie mógłby mi ktoś przybliżyć studia pt. Budownictwo (WIL) i Transport (WIL) na Politechnice? bo planuje od nowego roku któryś z nich na drugi kierunek i szukam informacji.
|
Jestem na 5 roku na WILu specjalność Technologia i Organizacja Budownictwa, więc co nieco mogę Ci powiedzieć. Nie wiem jak jest teraz, ale przedtem wszystkie grupy chodziły na budownictwo (bodajże przez 2,5 roku), a później wybierało się specjalności: drogi, drogi kolejowe, mosty (wiadomo), konstrukcje budowlane i inżynierskie (chyba najtrudniejsze, głównie projektowanie), budowlane obiekty inteligentne, teoria konstrukcji inzynierskich (tu nie mam pojęcia jak jest) i moja. Ogólnie każdy sobie tutaj daje radę, nawet najwięksi leserzy

Wiadomo, jedni obijają się przez cały semestr, a potem muszą poświęcic parę nocy, drudzy uczą się przez cały czas i mają spokój oraz dają tym pierwszym projekty

Bardzo ważna jest wytrzymałość materiałów, jak się tego nie zda to nie ma szans żeby iść dalej, ja przez to wylądowałem na urlopie dziekańskim. Można mieć też kłopoty z budownictwem ogólnym (też dużo ludzi to oblewa) z konstrukcjami stalowymi i betonowymi. Wiadomo, że dużo też zależy od prowadzącwego, ale piszę na moim przykładzie. Poza tym nie wiem gdzie studiujesz, możliwe że jakieś przedmioty mogliby Ci przepisać jeśli to jakiś pokrewny kierunek. Jeżeli chodzi o czas po zajeciach to troszkę brakowało mi takiego klimatu jaki jest np. na AGHu (tzn., że wszystko jest tam w jednym miejscu i blisko akademiki), ale przy dobrej ekipie to nie stanowi problemu

Podsumowując jest to bardzo dobry kierunek, chociaż jak będzie za parę lat to nie można przewidzieć. Jak będziesz chciał jakieś inne informacje to pisz.