Wyświetl pojedynczy post
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.02.2009, 17:26
Pewnie jako zwolnenik PiSu narażę się na zarzut "braku obiektywnego spojrzenia" tudzież protekcjonalizm, ale jedna z akurat przed momentem oglądanych reklamówek PiSowskich skłoniła mnie do napisania tych paru słów aby akurat na nią zwrócić uwagę.

Otóż w reklamówce tej znajduje się apel, aby w dobie nadchodzącego kryzysu kupować rzeczy wyprodukowane w Polsce. Jest to apel z mojego punktu widzenia, jeścli nie ze "wszech miar słuszny", to przynajmniej z dwóch powodów słuszny, godny zauważenia (w dobie innych kretyńskich reklamówek wszystkich partii, także i PiSowskich), a przede wszystkim godny zastosowania się jeżeli mamy możliwość wyboru (rzecz jasna).
Po pierwsze to zakłady ze stricte polskim właścicielem są tak nieliczne, że bardzo inteligentnie autorzy tej reklamówki zwracają uwagę potencjalnych klientów na wybór towarów wyprodukowanych w Polsce, bowiem i to (przy masowości zastowania) daje szansę na zachowanie miejsc pracy (a także i inwestorów) w naszym kraju.
Po drugie (jako się już rzekło), akcje takie już miały miejsce bodajże w Niemczech i nie tak dawno w USA (chodziło bodaj o bojkot francuskiego wina w chwili gdy ówczesny Prezydent Francji Chirac gwałtownie skrytykował amerykańską interwencję w Iraku) i o ile mnie pamięć nie myli były dość skuteczne.

Nie spodziewam się rzecz jasna, że akcja taka byłaby "lekiem na całe zło" i nadzieją na przełamanie kryzysu, ale z pewnością w chwili gdy partie polityczne miast zajmować się zabezpieczeniem pracowników wielu firm przed nadchodzącymi zwolnieniami grupowymi, skaczą sobie wciąż do oczu walcząc o słupki sondażowe, fakt to godny odnotowania, że w reklamówce partyjnej takie hasło (i zarazem słuszny pomysł) się znajduje.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 15.02.2009 o godz. 19:18.