Wyświetl pojedynczy post
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.02.2009, 02:02
Arturo Qr2nów napisał(a):Wyświetl post
Jak dla mnie bardzo stety. Nie chciałbym żeby z okrutnej śmierci człowieka ktoś robił kapitał polityczny i bazę do ataków opozycyjnej opcji politycznej.
Chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem dalej. Tutaj nie ma opcji, że ktoś nie zrobi na tym wydarzeniu interesu politycznego. Polityka w dzisiejszych czasach wygląda tak, że każde wydarzenie prowokuje reakcję polityków. Nie martw się, PO będąc w opozycji też by przekuło śmierć człowieka na kapitał polityczny. Chodzi o to, że przekuwanie wydarzeń na kapitał polityczny nie polega tylko na atakowaniu przeciwnej opcji. Kiedy polityk milczy, to nie dlatego, że nie ma nic do powiedzenia, nie dlatego, że nie chce się wypowiadać, tylko dlatego, że mu się to bardziej opłaca. Nawet pozorny brak działania w polityce jest poparty chłodną kalkulacją.

I ja tutaj nie mam nic ani do PO, ani do PiS, ani do nikogo innego. To normalne, że toczy się walka polityczna, to normalne, że nie ma pardonu, poszanowania dla pewnych wartości, których tak naprawdę już dawno nie ma. Żyjemy w systemie, w którym władzę trzyma tłuszcza, to jej trzeba schlebiać. Że nasza, polska tłuszcza jest specyficzna to i specyficzne są metody naszych polityków, żerowanie na nienawiściach i nieszczęściach itp.

W tej chwili tłuszcza zbaraniała, nie wie czego chce. Ale wszechwładne media już ustanowiły dla nich stanowisko- poszanowanie godności zmarłego. Kwestią dni jest przejście większości Polaków na stronę tej opcji. PO i Tusk są pod ścianą, muszą robić dobrą minę do złej gry, ale głupcem będzie ten kto połasi się na łatwą zdobycz. Jeżeli ktoś otwarcie zacznie "zarabiać" na śmierci człowieka , to media go zjedzą. Jeżeli opozycja będzie mądra, może dużo ugrać dla siebie, jeżeli zamiast wzmacniać siebie uderzy w przeciwnika nikt na tym nie zyska, wszyscy stracą.