|
Banita
|

06.02.2009, 23:21
|
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...ki_swiata.html
Cytat:
Przyjedzie najstarszy klub piłkarski świata
Mecz Hutnika Kraków z Sheffield FC, najstarszym piłkarskim klubem świata, będzie największą atrakcją sportowych obchodów 60-lecia Nowej Huty.
Pomysłodawcą zaproszenia Anglików do Nowej Huty jest Piotr Danek ze Stowarzyszenia Kibiców Hutnika Suche Stawy. - Do Krakowa regularnie przyjeżdżają nasi przyjaciele z Chesterfield i to po rozmowach z nimi postanowiłem zrealizować mój pomysł. Dostałem adres mailowy do Dave'a McCarthy'ego, dyrektora wykonawczego w Sheffield FC, z którym korespondowałem przez kilka miesięcy.
SFC został założony 24 października 1857 r. i jest oficjalnie uznany przez FIFA za najstarszy klub piłkarski na świecie. Gra w najstarszych na świecie derbach, w których odwiecznym rywalem jest Hallam FC. Pięć lat temu FIFA przyznała SFC Centennial Order of Merit, swoje najwyższe odznaczenie. Obecnie zespół gra w Unibond South League, półprofesjonalnej lidze angielskiej. Nieznany jest jeszcze dokładny termin meczu na stadionie Hutnika. Zostanie on rozegrany między końcówką czerwca a początkiem sierpnia. - Nasi goście przylecą na własny koszt, ze swojej strony zapewnimy im noclegi, wyżywienie i atrakcje turystyczne. Dwa lata temu na swoje 150-lecie zaprosili do siebie Ajax Amsterdam - podkreślił Danek.
Ciekawie zapowiada się też turniej żużlowy na obiekcie Wandy. - Do Krakowa przyjedzie żużlowa elita z Polski i zagranicy, w tym Tomasz Gollob, trzeci zawodnik cyklu GP. Zabraknie Nickiego Pedersena, ubiegłorocznego mistrza świata, który jest dla nas za drogi - zaznaczył Józef Pilch, radny PiS-u, wiceprzewodniczący rady programowej obchodów 60-lecia Nowej Huty. Żużlowcy pojadą na zmodernizowanej granitowej nawierzchni.
Spora atrakcją może być młodzieżowy mecz bokserski pomiędzy Wandą a Boxring Eintracht Berlin. Jeśli pogoda na to pozwoli, spotkanie zostanie rozegrane pod gołym niebem na placu Centralnym.
Początkowo na imprezy sportowe zarezerwowano zaledwie 190 tys. zł. Rada programowa obchodów zwróciła się do prezydenta Krakowa o zwiększenie kwoty o pół miliona. Radny Pilch jest optymistą. - Całkiem niedawno dostałem kolejny raz potwierdzenie od prezydenta Majchrowskiego na powiększenie budżetu - mówi.
Poza oficjalnym kalendarzem swoje zawody zapowiedział prężnie działający Nowa Huta Rugby Klub. W ostatni weekend czerwca zostanie rozegrany IV Międzynarodowy Turniej o Puchar Prezydenta Krakowa "Nowa Huta Sevens". Przyjadą zespoły z Ukrainy, Mołdawii, Węgier, Litwy, Czech, Anglii i Francji. - Niestety, nie uda się go rozegrać na własnym obiekcie w Luboczy, który jest w trakcie budowy - odparł Tomasz Urynowicz, prezes NHRK.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
|
|
|