Wyświetl pojedynczy post
macyo
Kangoo supersonic

Od: 08.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.02.2009, 11:29
WiślakNH napisał(a):Wyświetl post
Potrzebuje sie dowiedzieć wszystkiego o podróży do Bułgarii własnym środkiem transportu.Tzn winety,ubezpieczenia itd
Pewnie wcześniej już coś takiego było napisane ale chciałbym tak w jednym miejscu mieć objaśnione.
Z góry wielkie dzięki.

To samo odnośnie Chorwacji
No i jakie miejscowości w Chorwacji nad morzem są godne polecenia ,bo turystycznie o tym państwie za bardzo sie nie orientuje
Byłem W Bułgarii autem i z chęcią mogę podpowiedzieć. Generalnie są dwie opcje. Droga troszkę krótsza, przez Rumunię oraz troszkę szybsza przez Serbię. Do Bułgarii jechałem przez Rumunię i trasę Transfogaraską (miodzio widoki). Drogi mają w miarę ok. Jadąc spokojnie z Oradei do Devy nie urwiesz niczego a potem to już lecisz główną krajówką, która jest świeżo po remoncie. Jeżeli chciałbyś, tak jak ja pojechać Transfogaraską to licz się z tym, że 100km pokonasz w 5h. Czy warto? Dla mnie tak Za góami jeszcze 100km do Bukaresztu i 70 do granicy na Dunaju (Giorgiu-Russa). Koszta: Most na Dunaju to chyba 4 Euro, winietka na tydzień 7Euro. I tyle. Nie było opłat ekologicznych.

Serbia to niby szybsza droga, jednak należy się liczyć z kolejkami na granicach (zarówno Węgierskiej jak i Bułgarskiej). Płaci się nie tylko za autostrady-również za jednopasmowe drogi szybkiego ruchu. Za przejechanie 250km zapłaciłem 83 zł (gdy Euro było po 3,50). Przekalkuluj sobie sam. Przy granicy z Bułgarią kolejka tirów na 10km.

Sama jazda po Bułgarii luzik-dobre drogi, nawet te 5 kategorii ujdą.

Wrócę jeszcze do Rumunii-jechać koniecznie w dzień!
Kilka stron wcześniej w tym temacie wrzuciłem fotorelację z podróży. Może jakoś pomóć
Kangoo + Uniden Pro 520XL + Sirio AS 1000.
Odpowiedz cytując