Ja bym się tak nie bał jeśli chodzi o politykę transferową Wisły, choć podzielam Waszą opinię i Wasze obawy, i też chciałbym żęby WIsła wzmocniła się znacznie, ale rozumiem też zadząd Wisły. Przecięż mamy teraz szeroką kadrę, po dwóch piłkarzy na każdą pozycję ( mniej więcej) : Pawełek ( Cebanu)- Baszczu ( SInglar), Głowacki, Marcelo (Cleber),Diaz ( PI.Brożek)- Mały ( Łobo), Sobol , Jirsak ( Cantoro), Zieniu ( Pepe) - Pa.Brożek ( Wtorek), Beto (Boguski). A są jeszcze przecież tacy zawodnicy jak Gołoś, Varga , Mączyński, Burliga ( chyba żę ostatni dwaj odejdą na wypożyczenie) za to pierwszych dwóch mozna traktować jako uzupełnienie kadry bo raczej nie wywalczą miejsca w pierwszej 11 , chyba o nikim nie zapomniałem , a i jeszcze nasz snajper Dawiodowski

( taki żart ) WIęc widzimy że mamy jak na Polskie warunki całkiem niezłą kadrę, nie wiem czy kiedyś mieliśmy mocniejszą ( zaznaczam że nie d\chodzi mi o pierwszą 11 tylko o całą kadrę) może tylko za czasów Kasperczaka, ale tamto to już przeszłość i musimy iść do przodu i gonić Europe ( zachodznią). Kązdy z Was krzyczy by wzmocnić Wisłę zawodnikami ofensywnymi, ok zgodzę sie z Wami ale przeciez nie mamy miejsca w kadrze, jakby ktoś odszedł , np. Niedzielan to wtedy możemy poszukać jakiegoś napastnika ale w tym problem , że piłkarze z których w Wiśle chętnie by zrezygnowano nie mają żadnych propozycji ( mam tu na myśli Niedzielana, Cantoro, chyba o nikim nie zapomniałe , acha jeszcze snajper Dawidowski

), no i jak nie mają propozycji to przeciez na siłę z nich nie zrezygnujemy a nawet to by było nie fer ( po przeciez Cantoro oddał Wisłe całe swoje serce- musimy w klubie szanować takich piłkarzy jak on ) , propozycje z innych klubów mieli natomiast Baszczu i Zieniu - ale to są piłkarze którzy ciągle walczą o pierwszy skład i wydaje mi się że dzięki trenerowi Skoży oni zostaną do lata u nas, bo trener cły czas podkreśliał że chciałby żeby oni zostali i pomogli drużynie w walce o tytuł. Myślę , że jakby odeszli to przyszli by na ich miejsca jacyś młodsi piłkarze ale oni od razu nie wejdą do pierwszego składu i nie zaczną grać na wysokim poziomie, a ściągnięcie dobrego skrzydłowego kosztuje. A Może Ćwielong zatrybi ? Przecież jest ot taki sam typ piłkarza jak BOguski i Małecki ( niski, zwinny, ambitny) liczę na niego, udało się Boguskiemu, udało się Małeckiemu, dlaczego jemu miałoby sie nie udać? Dam przykład Peszki - przecież on przyszedł do Lecha z drugoligowej ( wtedy) Wisły Płock i jak teraz gra wszyscy widzimy, Wilk tak samo. Dlaczego Ćwielong tak ma nie grać? A może pędzie jeszcze lepszy od tych dwóch? W naszej kadrze jest tylko miejsce dla bramkarza i środkowego pomocnika ( defensywnego) ponieważ narazie mamy w środku trzech pewnych ( Sobol, Jirsak, Cantoro) za pół roku przyjdzie Garguła więc nie ma sensu narazie ściągać ofensywnego, zakładam że za pół roku odejdzie Cantoro i zostanie nam tylko jeden defensywny , więc pozyskanie teraz jakiegoś " dobrego " defensywnego pomocnika byłoby jak najbardziej na miejscu. O bramkarzu chyba nie muszęr już mówić. Cebanu jest dobry i kiedyś będzie nr 1 w bramce Wisły ale jeszcze nie teraz, nie ma doświadczenia , musi się ograć na wypożyczeniu. Myślę że jak Wisła zakontraktuje jakiegoś "dobrego " bramkarza powinna dać zielone światło dla Cebanu i wtedy jego menager powinien poszukać klubu który wypożyczyłby Ilie na jakiś czas by ten mógł się ograć( najlepiej w Polskiej ekstraklasie).
Kolejnym powodem braku transferów jest napewno wysoki kurs euro, wszyscy wiemy dlaczego. Piłkarz który kosztuje mln. euro teraz kosztowałby Wisłę około 4 mln zł. a jeszcze niedawo ten sam piłkarz kosztował 3 mln. zł. Teraz jest przed nami bardzo ważna runda i myślę że powinni grać w naszym składzie piłkarze sprawdzeni uzupełnieni takimi piłkarzami jak właśnie Beto ( czyli świeża krew). Wracając do Baszcza i Zienia, ja zrobiłbym tak: Singlar podpisał kontrakt na rok z opcją przedłużenia o dwa lata więc w lecie nie musimu przedłużać z nim umowy a przecież też nie jest to najmłodszy piłkarz. Jest młodszy od Baszcza o dwa lata. NIech rywalizują ze sobą , zwyciężca bierze wszystko. Wisła prxzedłuża kontrak z tym który wygrał tą rywalizację a drugi ochodzi i na jego miejsce przychodzi młody , utalentowny " dobry" prawy obrońca. W przypadku Zienia z Ćwielongiem niech będzie tak samo. Jeśli natomiast chodzi o Mistrza Polski to rywalizacja będzie ciekawa i ciężka. Piłkarze Lech są młodzi i są na fali wznoszacej ( będą grać na wyższym poziomie niż to było jesienią) . Skład Legii wygląda najmocniej, jak jeszcze dojdzie Krzynówek ( oby nie ) to będą oni głównych kandydatem do tytułu. Oto przewidywany skład : MUcha- Deskarga,Astic,Choto, Kiełbowicz- Radović,Iwański, Jarzębowski,Roger,Krzynówek- Chinyamy :O normalnie masakra ale wierzę że to Wisłacy znów będą najlepsi. Wracając do transferów to myślę że mała ( może nie taka mała) rewolucja będzie w letnim okienku transferowym. Pewnie odejdą : Baszczu( albo Singlar), Cantoro, Zieniu,Niedzielan, Pa.Brożek ( chyba o nikimk nie zapomniałem

) natomiast jest już pewne że przyjdzie Garguła, możemy też pewnie liczyć na jednego darmowego piłkarza z Brazylii( od Hectora Peralty) , powinni przyjść również dwaj napastnicy ( jeden młody , utalentowany a drugi pewnie Żurawski ( Sikora) ) , przyjdą też pewnie jak wszystko dobrze pójdzie prawy obrońca i lewoskrzydłowy. Będziemy mieć wtedy kasę z Brożka, może z Błaszcza, może Euro będzie tańsze( liczę na to) i powinno być dobrze. No chyba że któryś z piłkarzy których wskazałem że odejdą dojdzie do wysokiej formy- to wtedy on zostanie. Tak więc jak radziłbym sie o transfery nie bać i mocno liczyć w tym okienku na przyjście naprawdę dobrego bramkarza i defensywnego pomocnika. Chyba powiedziałem wszystko co miałem do powiedzienia , jak czegoś zapomniałem to trudno, chbya że sobię p0rzypomnę

to dopiszę . Wracając jeszcze do Dawidowskiego - nie myślcie że sie z niego naśmiewam, współczuję mu i wiem że jakbvy nie te kontuzje to teraz kibice Wisły by go na rękach nosili. No i przypomniało mi sie coś: Najbardziej nie podobają mi sie te obietnice :
planujemy 4, 5 transferów, przyjdą do nas nowi piłkarze ofensywni, mamy pieniądze na konkretne transfery, nic nie wiem zebyśmy mieli czerwone świtatło na transfery, będą wzmocnienia, w tym okienku będą minimum 3 transfery do klubu piłkarzy którzy będą wzmocnieniami , itp. PO co to. Trener Skorża, Bednarz i Wilczek robią tylko nadzieję i smak kibicom Wisły a później jest wielkie rozczarowanie. Najlepiej żeby nic nie mówili a pierwszo zrobili te transfery. Jak już je zrobią to moga sie chwalić. Co do Pana Cupiała to żeby w piłce coś osiągnąć czasami trzeba zainwestować i mam nadzieję ,że właściciel naszego klubu również o tym wie. To chyba tyle