miba napisał(a):

Sprawa kolejna- kino domowe. Tylko nie jakieś plastik "daewo" za 500zł z Mediamarketu, tylko coś z sensem- drewniane głośniki, porządna elektronika, oczywiście wszystko we w miarę normalnych pieniądzach?
Znalazłem zestawy głośników:
RUBICON RP26,
RUBICON RP16fcs,
a do tego myślałem o elektronice:
DENON avr1509 + dv1740,
lub
Pioneer 818 + dvd410
Czy i w tym temacie ktoś się może wypowiedzieć? Ewentualnie polecić coś innego?
|
Modele Denon i Pioneer które podałeś to klasa sprzętu o prawie identycznych parametrach, obu odsłuchiwałem i osobiście bardziej przypadł mi do gustu Pioneer. Brzmi bardziej "miękko" niż moim zdaniem bardzo "metaliczny" Denon. Co do kolumn słyszałem tylko RP26 z ONKYO TX-SR506 i na ziemie mnie nie powaliły.
I właśnie w "przypadł
mi do gustu", "
moim zdaniem" jest pies pogrzebany.
Każdy słyszy inaczej, czego innego wymaga od zestawu, to bardzo indywidualne kwestie.
Równie ważne w jakim pomieszczeniu chcesz to montować czy to będzie 3x4 czy może 10x5.
Więc nie zdziw się czytając fora "specjalistyczne" że na temat każdego zestawu głosy za i przeciw rozłożą się po 50%

.
De gustibus non est disputandum.
Dlatego naprawdę warto umówić się w którymś salonie na odsłuch wybranego zestawu gdyż każdy jeden element Ampli/DVD/kable/głośniki ma znakomity wpływ na brzmienie całości i w różnych konfiguracjach będą brzmiały inaczej.
Ja osobiście szukam tego jedynego od ponad 2 miesięcy zaczynałem od kompletu za 2600 w tym momencie doszedłem już do granicy 6000 i boje się że mogę ją przekroczyć... ;].
Mały offtopic: Niestety w większości sklepów audio "odsłuchiwaczy" traktują jak zło konieczne jeden Pan przez całą moją wizytę ok. 1,5h nie powiedział ani słowa tylko się krzywo patrzył na kolejne moje pomysły.
W innym na próbę negocjacji ceny można usłyszeć <Jak kogoś nie stać to nie kupuje takiego sprzętu...> (to akurat zasłyszane)
Ot biznes po polskiemu
Jak coś to pisz via PM
Pozdrawiam,
Lukasz