Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.01.2009, 19:35
Chodziło Ci o urbi et orbi * ?
Daj sobie już spokój z tą łaciną

Mamy w informacji mowę o trzech doniesieniach . W tym najważniejsze jest dotyczące usunięcia około 1300 aktów prawnych w ramach przeglądu prawa uinjnego a Sambuś przyczepia się do bezpiecznego podpisu elektronicznego .

Bo jak to wygląda , że Komisja nie zajmuje się krzywizną banana , tylko redukuje przepisy ?
To jest zupełnie niezgodne z Twoją wizją świata , więc na wszelki wypadek trzeba przekierować dyskusję na inne tory

Przy okazji z czystej ciekawości podaj mi projekt przepisu wprowadzający ten absolutny PRZYMUS wystawiania e-faktur i PRZYMUS stosowania bezpiecznego podpisu elektronicznego
Chyba , że taki przepis już istnieje .

Cytat:
Dania

Dania jest wymieniana w raporcie EEI 2007 jako jeden z krajów, który stosuje liberalne regulacje dotyczące faktury elektronicznej i - równocześnie - jej wykorzystanie jest powszechne. Na początek krótka charakterystyka rozwiązania duńskiego. Iinformacje pochodzą z prywatnej korespondencji z firmami PBS A/S, ITST, raportu EEI 2007 oraz raportu "OECD E-government Studies Denmark".
  • duńska ustawa o podpisie elektronicznym ("Lov nr. 417 af 31. maj 2000") jest "niemal dosłownym tłumaczeniem unijnej Dyrektywy 1999/93/EC" (PBS)
  • "brak jest jakichkolwiek dodatkowych regulacji mówiących jak implementować SSCD" (PBS), co znaczy prawdopodobnie brak rozporządzeń szczegółowo określających wymagania wobec oprogramowania i kart kryptograficznych stosowanych do podpisu kwalifikowanego poza tymi, które są określone w Dyrektywie - to bardzo istotne, bo pozwala stosować podpis kwalifikowany z popularnymi aplikacjami
  • dominującym, acz nie jedynym, formatem faktury elektronicznej jest format OIOXML oparty o UBL 7.0 (PBS)
  • fakturowanie elektroniczne jest od 2005 roku obowiązkowe przy zamówieniach publicznych (PBS, OECD)
  • podpis kwalifikowany nie jest obowiązkowy przy fakturowaniu elektronicznym (PBS, EEI)
  • 2/3 wszystkich faktur w Danii jest wysyłanych elektronicznie, 70% z nich w formacie OIOXML (ITST)
  • autentyczność oraz integralność faktur może być zapewniona przez HTTPS, SSL (PBS, ITST) lub "encrypted mailbox" (PBS)
Są to regulacje bardzo liberalne, zwłaszcza brak wymagań wobec SSCD i aplikacji - stoi to w silnym kontraście do polskich regulacji wprowadzających fikcyjne "bezpieczne urządzenie" (Windows+czytnik+karta), które poza tym że nie jest bynajmniej "bezpieczne" to na dodatek jest mało używalne.
Duńczycy uznali jednak, że tak liberalne regulacje są jedyną metodą dla popularyzacji podpisu elektronicznego i przekonania do niego rynku. Raport OECD pokazuje w jaki sposób administracja publiczna stymulowała ten proces:
Jeżeli w końcu przepisy unijne wprowadzają PRZYMUS łącznie z elektronicznym podpisem , to wskaż mi postępowanie Komisji przeciwko Daniii za nieprawidłowe implementowanie tej dyrektywy .
Ja moge powiedzieć , że znawcą elektronicznych faktur nie jestem , ale Ty oczewiście jestes znawcą wszystkiego , więc gdy udowodnisz mi to o co Cię prosiłem ,
napiszę Ci ,,Sambo jesteś mistrzem "

Wojuj dalej .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 28.01.2009 o godz. 19:40.