Kurt C. napisał(a):

|
To świadczy tylko o podejściu do sprawy działaczy, ja bym nie obiecywał organizacji derbów na Śląskim... Być może to były takie słowa nieprzemyślane, rzucone w zachwycie nad WDŚ, byłby to dowód tylko na nieprofesjonalność zarządu Górnika, co po ich ostatnich transferach nawet by mnie nie zdziwiło. Tak czy siak w biznesie nie należy się obrażać, a Duma działaczy Ruchu kosztowała 200 tys zł. Skoro ich na to stać. To tylko przyklasnąć, że są jeszcze działacze, którzy taką sumę są w stanie poświęcić, dla zachowania honoru i tradycji klubu.
|
No właśnie nie za bardzo ich stać, po drugie gdzie tam honor i tradycja? Tradycja to się odradzała - były Wielkie Derby Śląska, pamiętam jak w poprzednim roku rozreklamowywane gdzie się da, przyszło na nie 40 tys. ludzi i można było powiedzieć, że było wielkie piłkarskie show, bo gdzie jeszcze w ostatnim czasie piłka klubowa zgromadziła na stadionie tylu widzów oprócz reprezentacji? Nie wierzę, że nagle znalazło się również 37 tys. fanatyków Ruchu, którzy teraz wypełnią stadion, ale wierzę, że w poprzednim roku - z obu drużyn nie było nawet ekip po 10 tys. - w związku z czym, 20 tys. pikników, rodzin z dziećmi, dla których taki mecz to było coś - no i ogromna szansa na to, żeby przywiązywali się do klubu, bo gdzie nie lepiej, jeśli nie na spotkaniu z odwiecznym rywalem.
No i sprawa najważniejsza, to chyba w Chorzowie powinno zależeć, żeby takie mecze były jak najczęściej, bo sprawdzasz jak wszystko działa przy takim natłoku ludzi, oprócz Poznania, podejrzewam, że żadne miasto nie miałoby tylu szans na udoskonalenie i sprawdzenie obiektu, jak Chorzów. A to mogło im parę punktów do organizacji Euro podnieść, jeśli wszystko byłoby solidnie przygotowane. A tak, niedługo remoncik, nowy dach i klapa.
A honor to też chyba w jakiejś śląskiej wersji. Bo jeśli za honor uważasz, ograniczenie liczby biletów z 13 do 7,5 tys. (do przełknięcia przez Zabrze, bo niby Ruch potrzebował więcej - zobaczymy w ilu się pojawią) i podniesienie cen z oferowanych 20 (bo nominalnie 15) na 30 - i jak widać, tylko z tego powodu, bo się dali wydymać - to dla mnie to jest zwykła zawiść i chęć idiotycznej zemsty, a nie honor. Honorowo, to by zrobili tak samo jak w roku poprzednim i by zmiażdżyli Górnika dopingiem na stadionie, a tak zachowują się w dokładnie ten sam świński sposób. Jedni warci drugich.