Wyświetl pojedynczy post
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.01.2009, 15:40
Kto zawinil heh - ja mam zupelnie inne zdanie w tej sprawie i ciekaw jestem czy sie z tym zgodzicie.
Otoz moim znadniem wszystko co najgorsze dzialo sie w pierwszym i drugim roku po przyjciu Cupiala do Wisly i to w najwiekszym stopniu zawazylo na tym ze teraz jest jak jest.

Blad zostal popelniony na starcie - na starcie, gdzie klub dostal gigantyczne jak na nasz kraj pieniadze - pieniadze ktore zostaly praktycznie w calosci zmarnowane.
Blad popelnil Cupial liczac ze ludzie z pietnem komunistycznego podejscia do sprawy, beda umieli wydac je tak,by mialo to jakikolwiek dlugofalowy sens.

To jest tak jakby gosciowi co prowadzil budke z lodami na dworcu , dac kilkadziesiat milionow zlotych i kazac mu zrobic zajebiscie rentowna fabryke lodow.

Dowody - otoz kazdy chyba sobie zdaje z tego sprawe ze w zasadzie caly dlug ,ktory teraz nosimy, zostal zrobiony na samym poczatku.
Przeplacalismy niesamowicie na zawodnikow ktorzy
a) nie byli tego warci
b)nie byli w zaden sposob pilkarzami perspektywicznymi.

Bukaliski,Dubicki,Kaliciak,Wegrzyn,Nicinski,Czerwi ec,Stolarczyk,Zajac...i cholera wie kto jeszcze....co ich laczy?Kosztowali ogromne jak na tamte(i te w sumie tez) czasy pieniadze - nie byli w stanie nic ugrac poza krajowym podworkiem i wszyscy odeszli wlasciwie za free.Mowiac wprost - narobili tylko ogromnego dlugu - sami tak na prawde nic finansowo Wisle nie dajac.
Jedynie za Kaluznego cudem wzieto pieniadz - reszta to byla inwestycja bez zadnego pomyslu.

Nikt sie w ogole nie interesowal tym ze ktos na to wylozyl kase i ktos w przyszlosci bedzie ta kase chcial odebrac.
Bylo to sie kupowalo emerytow badz przecietniakow, placac gruba gotowke tak klubom z ktorych przyszli jak i placac ogromne wtedy kontrakty.

I wd mnie tu jest klucz do sytuacji w ktorej jestesmy - czyli firma z prawie 70mln dlugiem, ktorej nie stac nawet na bramkarza za 200-300tys euro = tzw kolos na glinianych nogach ,czy tez jak ktos woli papierowy mistrz.

Oczywiscie gdyby nie - dwukrotny blamaz Kasperczaka i potem cyrk o 800tys euro dla niego - ktore to byly bezposrednim powodem tego ze Cupial powiedzial - nie dam juz temu klubowi ani zlotowki( i trzyma sie tego juz przez kilk lat bez zadnego wyjatku) - gdyby nie to, to pewnie jeszcze jakis czas zylo by sie klubowi lepiej, ale przeciez gigantyczny dlug nadal bylby faktem i predzej czy pozniej i tak doszlibysmy do takiej sytuacji jak teraz.

Blad na starcie - powierzenie ogromnych sum amatorom z ktorych kazdy nie mial najmniejszego pojecia jak ma wygladac profesjonalnie zarzadany klub - to wd mnie podstawowy powod obecnej sytuacji.

Oczywiscie wyszlo to dopiero po latach , w tamtym czasie tez bylem w ekstazie i nawet do lba by mi nie przyszlo ze za lat 10 sformuuje takie oskarzenia.

Szanse na przyszlosci.
Przetrzymac te nadchodzace 2 lata - starajac sie jak najbardziej zmniejszac ten dlug co niestety nie idzie zbyt dobrze.
Bedzie nowoczesny stadion , moze ten gowniany kryzys pojdzie w zapomnienie - moze uda nam sie pozyskac wlasciciela, ktory bedzie swierzy, nie wypalony jak Cupial , i ktory powoli bedzie sie staral wyniesc Wisle na wyzszy poziom.

Na chocby zlamany grosz od Cupiala nie ma co liczyc.(i to nie zarzut a stwierdzenie faktow)
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 24.01.2009 o godz. 15:44.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując