Wyświetl pojedynczy post
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.01.2009, 14:13
miba napisał(a):Wyświetl post
Zna się ktoś na telewizorach LCD?
Bo mam mozliwosc kupna TV Panasonic TH42PY8 (?) za ok 2500zl, ale nie wiem czy nie lepiej cos drozszego wybrac, ewentualnie czy taki telewizor jest faktycznie sensowny, czy nie okaze sie badziewiem jakims....
Ewentualnie moze ktos moze polecic cos podobnego (42 cale i wiecej, full HD), badz lepszego?
prosilbym o prv znawcow tematu
medyk napisał(a):Wyświetl post
po co walić kase w FullHD? no chyba ze bedziesz od teraz filmy na BlueRayu ogladal tylko..
Może pod TV satelitarną? Tak Cyfra+ jaki N,czy Polsat cyfrowy takie rzeczy oferują. Jeśli kupować nowy TV to jak najbardziej full HD. LCD wypadają teraz znacznie lepiej niż plazmy, ponieważ nie mają już problemów z generowaniem czerni. Na co zwracać uwagę przy kupnie? Na pewno na kontrast. W modelu który podałeś kontrast wynosi 20 000:1 czyli jest bardzo dobry. Drugą bardzo ważną rzeczą jest czas reakcji matrycy. Standardem jest to 8 ms, jeśli jest więcej to szukaj czegoś innego. Tego paramatru akurat się nie doszukałem, więc nie wiem ile ma ten Panasonic. Kupując TV nie można się kierować tylko paramtrami, trzeba ten TV zobaczyć na własne oczy. LCD mają coś takiego jak smużenie.Każdy LCD to ma. Im droższy tym jest to mniej zaważalne. Kolejny element to estetyka. Jeśli komuś zależy na wyglądzie zewnętrznym to Panasonic wypada blado, tutaj poleciłbym jakiegoś Samsunga albo Philipsa. Tyle na temt TV. Osobna kwestia jest wielkość pokoju. Jeśli pokuj nie jest zbyt duży to kupienie TV 42 cale, osiagnie efekt odwrotny od zamierzonego. Poprostu źle się będzie ogladało. Ja mam 32 cale, małypokój (20m kw.) i naprawde najlepiej się oglada siedząc na korytarzu...

Ostatnia najważniejsza rzecz. Jeśli podałeś dobrze nazwę czyli ( Panasonic TH42PY8) to jest to Plazma a nie LCD. Chyba, że są lcd i plazmy o tym samym oznaczeniu w co wątpię. Jeśli jest to plazma tosie nie orientuje jakie tam powinny być parametry żeby było dobrze.
Ostatnio edytowane przez Gordian : 24.01.2009 o godz. 14:20.

Odpowiedz cytując