AOT napisał(a):

ma ktoś jakieś przemyślenia na temat alfy romeo 156 ? uzyskałem już opinię z dobrego źródła, ale nie zaszkodzi zapytać jeszcze tu.
ps. odpowiedzi, że to "pedalskie auto" mnie nie interesują
|
sam się interesowałem tą Alfą szukając samochodu dla siebie

Silniki benzynowe jak najbardziej NIE polecane. Ze względu na swoją budowę i charakterystyke są drogie w utrzymaniu. Jak sama nazwa wskazuje TWIN SPARK oznacza po 2 świece na cylinder ( koszty) do tego problemy z wariatorami. Niestety o to trzeba dbać i wymieniać regularnie co 30 tys wszystkie świeczki + kable. Dodatkowo bardzo wrażaliwe na ilość oleju. To tyle a propo benzyny

Najlepszy silnik 2.4 JTD. Praktycznie bez awaryjny

Osobną kwestią jest zawieszenie, które częśto się psuje i naprawy nie są tanie. Wielowahaczowe na 4 koła. Za to prowadzenie to bajka. Niestety na jedno koło przypada dwa wahacze. Górny i dolny. Koszt jednego ok. 300 zł a zamienników brak. Do tego dochodzą czasem problemy z elektryką. Kontrolki żyją swoim światem. Czasem potrafi się zapalić mimo że wszystko jest okey
klusek106 napisał(a):

co myslicie o fordzie probe 2 z silniczkiem 2.0 16v ?
trudno z czesciami do niego ?
|
w 90 % mazda Mx-6. Ford zrobił tylko karoserie
Zdecydowanie bardziej polecam wersję 2.5 V6 170 km. Zużycie paliwa na poziomie 1 litra więcej niż przy 2.0 a przyjemności z jazdy niebo większe. Ogolnie auto drogie w utrzymaniu i praktycznie nie chodliwe na rynku wtórnym ( stąd taka cena )