szorstki napisał(a):

Tak związane z tematem
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,802...w_liderem.html
a zwłaszcza
To jeśli jest to propozycja na serio to ja bym łyknął od ręki. Nie wiem czy wtedy obiecane 80 mln jest aktualne ? Moim zdaniem mit o marketingowej sile EURO dla konkretnego miasta nie ma pokrycia. Pamiętacie miasta w jakich grano w Portugalii ?
A tu w ramach zadośćuczynienia nowa trybuna ...
|
Ty mówisz serio? Oczywiście, że ma. Sporo jest do tłumaczenia. Niestety nikt nie pokósił się o zrobienie takich badań w Polsce, ale w Angli dotyczącej olimpiady tak. Studiuje pod Londynem hotelarstwo i turystyke i na jednych z zajec w tamtym roku wykladowca pokazal nam jakieś wyniki badań, niestety nie pamietam jakiej firmy, przychody Londynu z turystyki w latach 2007-2015 wzrosna o ok 800 mln funtów, tylko i wyłącznie dzięki organizacji olimpiady. To jest oczywiscie wzrost, nie calkowity dochód. My tutaj wiemy jakie miasta były rezerwowe, inni nie. Więc jeśli Kraków by wypadł to odbiło by sie to bardzo na turystyce, a przy tak kretyńskim wzrości cen w okolicach rynku i kazimierza (okolice w których turyści zostawiają najwięcej pieniędzy) naprawde możemy mieć problem. 150mln zł to jest guzik, my potrzebujemy zdecydowanie więcej pieniedzy, samo wykończenie północnej obwodnicy może dużo więcej kosztować, a już są plany że to gdzieś wrzucić jako krajowy projekt i przyspieszyć. Wszelkie inne dofinansowania się skończą jeśli wypadniemy. Jednakże ja mówie co się dzieje jeśli nie będziemy mieć, tyle ze to nie będzie miało miejsca, bo i tak w 4 jesteśmy, a możliwe jest ze i tak sami będziemy robić EURO...