|
Dzisiaj rozpoczynamy przygotowania do sezonu. W kadrze jest jeden nowy zawodnik - napastnik Beto - więc nie jest źle. Czy to jednak wystarczy, żeby skutecznie walczyć o mistrzostwo Polski w tym sezonie? Moim zdaniem nie.
Wygrana w tegorocznych rozgrywkach ligowych jest kluczowa, gdyż po raz pierwszy od połowy lat 90 polski klub ma realne szanse na awans do ligi mistrzów. Powinniśmy zrobić wszystko co w naszej mocy żeby zdobyć tytuł. Pierwszy krok już poczyniliśmy podpisując kontrakt z Gargułą. Należy jednak zrobić wszystko, żeby zagrał on w Wiśle już na wiosnę. Żeby walczyć o mistrzostwo nasza pomoc musi wreszcie posiadać poważne argumenty ofensywne, a Garguła z dużym prawdopodobieństwem je zapewni.
Nie wiem na co liczy nasze szefowstwo odnośnie skrzydeł. Być może na motywacje Zieńczuka, chcącego zasłużyć na nowy kontrakt oraz życiową formę Łobodzińskiego. Moim zdaniem jest to bardzo ryzykowne postępowanie. Może okazać się, że znów naszym jedym skrzydłowym na ligowym poziomie okaże się Małecki. A to nie wróży dobrze naszym szansom.
Pojawiły się głosy, że okienko transferowe dopiero się otwarło i nie ma sensu jeszcze narzekać. Owszem, na transfery mamy czas. Nowi zawodnicy powinni jednak pojawić się w klubie jak najwcześniej, żeby przepracować z zespołem okres przygotowawczy i myślę, że każdy z nas to rozumie. Pod koniec lutego jest czas na uzupełnienia, a nie na poważne transfery. Przed otwarciem okienka chyba nie ma zakazu prowadzenia scoutingu, ustalania listy życzeń i negocjowania transferów. Rozumiem, że interesują nas zawodnicy darmowi i nie można z nimi prowadzić negocjacji do wygaśnięcia kontraktu (lub wczesniej niz 6 miesiecy przed wygasnieciem) ale wszystkie ruchy transferowe powinny byc zaplanowane duzo wczesniej. Po 2-3 tygodniach od otwarcia okna wczystko powinno być jasne. Tym czasem u nas się na to nie zanosi.
Jeszcze jedna rzecz. Konieczność wyszukiwania darmowych zawodników i brak poważnych środków na transfery wskazuje niestety, że osoby decydujące o polityce finansowej klubu nie zdają sobie sprawy z tego jak ważne jest zdobycie mistrzostwa w tym sezonie. Wskazuje to na bardzo płytki i jednowymiarowy sposób rozumowania naszych zarządców (zarządcy?). Jak inaczej nazwać brak determinacji we wzmacnianiu drużyny w obecnym sezonie?
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|